Siirry sisältöön

Tupakantumppi on maailman yleisin roska. Vuosittain ympäristöön päätyy arviolta 4,5 biljoonaa tupakantumppia, joista suuri osa kulkeutuu vesistöihin. Pidä Saaristo Siistinä ry haluaa havainnollistaa vesistöjemme tilaa vaikuttavalla ympäristökasvatuskampanjalla, jossa valtava kala muodostuu tuhansista tupakantumpeista. Kampanjan tavoitteena on levittää tietoa vakavasta ongelmasta, jonka myötä tumppikalat voivat päätyä myös lautasillemme.

Roskatun tupakantumpin vaikutukset voivat ulottua ihmisten ruokalautasille asti. Usein kadulle nakattu tumppi kulkeutuu sade- ja sulamisvesien sekä tuulten mukana järviin, jokiin ja meriin, missä siitä vapautuvat myrkyt voivat saastuttaa satoja litroja vettä ympäriltään. Tupakantumppi ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi, joka voi päätyä kalojen ruoansulatuskanaviin ja edelleen ruokapöytiin.

Kampanjan takana oleva vesilläliikkujien ympäristöjärjestö, Pidä Saaristo Siistinä ry, huolehtii Suomen merialueiden ja sisävesien, rantojen ja saariston puhtaudesta. Konkreettisen ympäristöhuollon lisäksi järjestön tehtäviin kuuluvat ympäristöviestintä ja -projektit.

“Luonto ei ole tuhkakuppi. Tupakantumppien maahan heittäminen on valitettavan yleistä ja muuhun roskaamiseen verrattuna sitä saatetaan pitää hyväksyttävämpänä toimintana. Erityisen tavallista on heittää tumppeja katukaivoon, josta ne useimmissa paikoissa päätyvät suodattamatta suoraan lähimpään vesistöön. Ihmiset eivät välttämättä ole tietoisia tumppien aiheuttamista ympäristöhaitoista, jonka takia tiedon lisääminen on tärkeää”, taustoittaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelmapäällikkö Julia Jännäri.

Tumpeista muodostuva kala havainnollistaa ilmiön vahingollisuutta niin ympäristölle kuin ihmisille. Kampanjan tavoite on lisätä tietoa ilmiöstä ja saada ihmiset harkitsemaan uudelleen mihin he tumppinsa heittävät.

“Kampanjalla visualisoimme ongelmaa ja tuomme sen suoraan ihmisten silmien eteen. Toivomme sen herättävän tunteita ja johtavan käyttäytymismuutokseen, jonka myötä tupakantumppeja ei päätyisi enää luontoon. Kampanja toimii muistutuksena siitä, että maahan heitettyjen tumppien vaikutukset voivat koskettaa meitä jokaista”, Jännäri jatkaa.

Lähteet:

Jake Rubenstein, Tiny but deadly: Cigarette butts are the most commonly polluted plastic, 2020

Araújo & Costa, A critical review of the issue of cigarette butt pollution in coastal environments, 2019

European Parliament. Plastic Oceans: MEPs back EU ban on throwaway plastics by 2021. 2018.

Kampanjan lehdistömateriaalit ladattavissa täältä.

Lisätietoja:

Julia Jännäri
ohjelmapäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
040 455 7251
julia.jannari@pssry.fi