Siirry sisältöön

John Blässar and Markus Mustelin kisaavat nimellä Two Rowing Finns maailman vaativimmassa soutukisassa Atlantic Challengessa. Kisa starttaa 12.12. Kanarian saarilta, ja tavoitteena on saapua Karibialle noin 40–50 päivässä. Rakkaus Itämereen yhdistää näitä kahta kokenutta purjehtijaa ja soudulla kerätäänkin varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:lle ja John Nurmisen Säätiölle. Tavoitteena on kerätä komeat 100 000 euroa Itämerelle!

Lahjoita Two Rowing Finns -keräyksessä Pidä Saaristo Siistinä ry:lle Mobilepayllä numeroon 68287 tai tilille: FI42 6601 0010 5173 99 (Ålandsbanken). Kirjoita viitteeksi 2RF.

Alla syksyn 2021 Roope-lehdessä julkaistu Markus Mustelinin vieraskynäteksti.

Vieraskynä: Two Rowing Finns -kaksikon Markus Mustelin

Atlantin ylittävän Atlantic Challenge -soutukilpailun lähtölaukaus kajahtaa 12.12.2021. Jolle Blässar ja minä – eli Two Rowing Finns – osallistumme kisaan parisoutuluokassa. Kilpailussa on mukana yhteensä 38 joukkuetta eri luokissa. Arvioimme, että pystymme soutamaan 4 800 kilometrin matkan Kanariansaarten La Gomeralta Karibian Antiguan saarelle 40–50 päivässä.

Pidä Saaristo Siistinä ja Two Rowing Finns

Edessä on todella jännittävä seikkailu ja on innostavaa mitellä voimiaan äärimmäisessä kestävyyskisassa, mutta osallistumiseemme on muitakin motiiveja. Meistä tuntui hyvin luontevalta lähteä yhteistyöhön Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa, onhan yhdistys tehnyt yli 50 vuoden ajan arvokasta työtä saaristossa ja Järvi-Suomessa. Soutuprojektimme on jo saanut julkisuudessa huomiota ja uskomme kiinnostuksen jatkuvan. Julkisuuden kautta haluamme nostaa esiin sen työn, mitä eri tahot tekevät Itämeren pelastamiseksi. Tavoitteenamme on kerätä yhteensä 100 000 euroa, josta lahjoitetaan puolet Pidä Saaristo Siistinä ry:lle ja puolet John Nurmisen Säätiölle.

Kahden vuoden valmistautuminen

Viime vuoden alusta alkaen olemme käyttäneet ison osan vapaa-ajastamme kisaan valmistautumiseen. Tämän vuoden joulukuussa, kun ollaan lähtöviivalla, meillä on takanamme siis lähes kahden vuoden valmistautuminen. Olemme hankkineet rahoitusta sponsorisopimuksin, olemme treenanneet sekä salilla että vesillä, olemme opetelleet kaiken veneestämme ja sen tekniikasta sekä harjoitelleet viestintää veneestä. Olemme suunnitelleet muonitusta ja kehitelleet kestävyysurheiluun sopivaa ruokavaliota. Olemme koordinoineet viestintää ja medianäkyvyyttä sekä suunnitelleet kampanjaa yhdessä Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja John Nurmisen Säätiön kanssa. Kaikki tämä työ ja paljon muuta, jotta olisimme kisan alkaessa mahdollisimman hyvin valmistautuneita ja varustautuneita.

Elämää veneessä

Koko heinäkuun harjoittelimme soutamalla pitkiä matkoja Itämerellä. Aloitimme Haminasta, soudimme Helsingin ja Hangon kautta Ahvenanmaalle, teimme pitkän kierroksen Selkämerellä ja palasimme Hankoon. Kävimme edestakaisin Virossa ja lopulta palasimme Helsinkiin. Lokiin kertyi yli 600 merimailia erilaisissa sääolosuhteissa. Oli polttavaa hellettä ja rasvatyyntä, oli kovaa tuulta ja rankkaa merenkäyntiä. Soudimme vuoron perään kaksi tuntia kerrallaan ja välissä oli kahden tunnin vapaavahti. Yötä päivää jompikumpi meistä oli airoissa. Itse kilpailussa noudatamme samaa vuorojärjestelmää. Harjoitusmatkoilla testasimme ruuanlaittoa veneessä ja kilpailun aikaista ruokavaliota, opimme miten soutu- ja unirytmi vaikuttaa meihin ja saimme kokea, miltä tuntuu soutaa polttavassa kuumuudessa. Olemme kaikkea muuta kuin täysin oppineita, mutta kesän harjoittelu antoi meille erittäin arvokasta kokemusta.

Lähtöhetkeä odotellessa

Vuosien suunnittelu on takana ja kohta edessä on lähtöhetki. Tulevina viikkoina viimeistelemme veneen varustelun. Tarvittavan tavaran lista on pitkä: hätä- ja turvavarusteita, ruokaa, varaosia, viestintätekniikkaa, lääkkeitä, vaatteita, työkaluja, hygieniatarvikkeita jne. Lokakuun puolivälissä soutuveneemme rahdataan laivalla La Gomeralle. Marraskuun lopulla me soutajat matkustamme perässä ja kaksi viimeistä viikkoa ennen starttia käytämme viimeistelytoimiin. Odotamme innolla, että pääsemme matkaan. Sitten on aika toteuttaa projektin viimeinen etappi – soutaen yli Atlantin.

Two Rowing Finns -tiimi kutsuu kaikki seuraamaan uskomatonta koitosta Instagramissa (tworowingfinns) ja Facebookissa sekä samalla tekemään hyvää Itämeren puolesta ja osallistumaan heidän keräykseensä. Yhdessä saamme aikaan enemmän!

Markus Mustelin

Kuva: Wilhelm Öhman