Siirry sisältöön

Tutustu Roope-pisteen hoitajaan – haastattelussa Sandholmin Riko Eklundh

Lähes kaikilla Roope-palvelupisteillä on paikallinen hoitaja, joka pitää huolta palvelupisteen siisteydestä. Tällä kertaa tapaamme Saaristomerellä sijaitsevan idyllisen Sandholmin Roope-pisteen hoitaja Riko Eklundhin.

Kuka olet?

Olen Riko Eklundh, näyttelijä ja intohimoinen saariston ystävä. Olen työskennellyt yli 30 vuotta näyttelijänä Helsingissä, Turussa ja Vaasassa. Olen myös järjestänyt vuodesta 1999 Sommarsång-konsertteja muun muassa Nötön kirkossa ja muissa saaristokappeleissa. Valitettavasti viime vuonna konsertit peruttiin koronan takia.

Riko Eklundh sanoo, että näyttelijäntyö pohjautuu tarinoiden kertomiselle. Korona-aikana Riko on viihdyttänyt yleisöä Facebookissa kolmella kielellä Rikon tarinatuokioilla (Riko berättar ja Riko’s stories). Yksi tarinatuokio omistettiin PSS ry:lle ja yhdistyksen tärkeälle ympäristötyölle.

Milloin aloitit Roope-pisteen hoitajana?

Olen lapsuudestani asti viettänyt aikaa Nauvon ulkosaaristossa kaikkina vuodenaikoina. Vuonna 1994 perin yllättäen ”Sandholmin kreivin” Alfred Lundströmin talon, Westergårdin Lillstun. Pikkuhiljaa aloin myös auttaa saaren Roope-pisteen hoidossa. Oikeastaan olen vähän ajautunut nykyiseen rooliini, jossa olen pääasiallisesti vastuussa siitä, että piste on siisti ja toimiva.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Huolehdin jätepisteen siisteydestä ja tyhjennän roska-asiat. Jätepisteen ei tarvitse olla tylsä tai ruma, ja olenkin lisännyt viihtyisyyttä esimerkiksi julisteilla ja räsymatoilla. Roope-pisteeseen kuuluu myös kuivakäymälä, jota ei tarvitse onneksi kovin usein tyhjentää.

Pisteen yhteydessä on myös pieni tila, jossa voi odottaa sateella yhteysalusta. Tästä tilasta on tullut kirjojen vaihtopiste, jossa kyläläiset ja vierailijat voivat lainata ja vaihtaa kirjoja.

Parasta Sandholmissa?

Sandholmissa on vaihtelevaa ulkosaariston luontoa. Täällä on myös poikkeuksellisen hienoja kivimuureja, joiden vanhimpien osien uskotaan olevan peräisin 1500-luvulta.  Sandholmin pääsaarella on tyypillisiä perinteiseen saaristotilaan kuuluvia rakennuksia: venevajoja, rantamajoja, sepän rakennus ja tuulimylly. Sandholmissa on ollut asutusta ainakin 1530-luvulta lähtien. 1700-luvulla tila jaettiin kahtia, Östergårdiin ja Westergårdiin.

Millaisia vierailijoita Sandholmissa käy?

Sandholm ei ole varsinainen vierassatama, sillä täällä ei ole vieraslaituria. Vierailijat voivat kiinnittyä yhteysaluslaituriin silloin, kun yhteysalus ei ole tulossa paikalle. Sandholmin kylään kuuluu 16 taloa tai tilaa, joissa käydään vuoden ympäri. Kaksi henkilöä on kirjoilla saaressa vuoden ympäri. Jätepiste on yhteinen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa.

Terveisiä Sandholmissa kävijöille?

Tervetuloa vierailemaan Sandholmissa ja käyttämään Roope-pistettä! Muistuttaisin kunnioittamaan yksityisalueita ja herkkää saaristoluontoa ja tietenkin lajittelemaan jätteet. Eläköön saaristo!