Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) kartoittivat keväällä romuvenekeräyksen tarvetta Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa. Kyselyyn tuli runsaasti vastauksia ja kesän loppupuolella M/S Roope poimii saarilta pois miltei 50 käyttökelvotonta venettä.

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) selvittivät kevään 2021 aikana kyselyn avulla, kuinka suuri tarve pienikokoisten romuveneiden maksulliselle keräykselle on Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa.

Kyselyn avulla haluttiin tietää, kuinka paljon asukkailla on saaristossa käyttökelvottomia, kuljetusta kaipaavia veneitä ja missä ne sijaitsevat. Vastauksia tuli runsaasti ja romuveneitä ilmoitettiin kyselylomakkeen avulla kaikkiaan miltei 50 kappaletta.

– Kyselyn suosio yllätti. Tänä kesänä saaristosta haetaan nämä veneet ja uutta keräystä mietitään taas ensi vuonna, PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto kertoo.

Romuvenekeräyksen tarvetta kartoittavasta kyselystä tehtiin mediatiedote, ja siitä uutisoitiin alueen medioissa. Kyselystä tiedotettiin myös PSS ry:n ja LSJH:n kotisivuilla sekä sosiaalisen median kanavilla.

Romuveneet kierrätykseen

Käyttökelvottomat veneet on tärkeä saada pois saaristosta, sillä luonnossa hiljalleen rapautuvista lasikuituveneistä irtoaa ympäristöön ja mereen haitallista muovikuitua.

– Käyttökelvottomat veneet pyritään noutamaan PSS ry:n tavanomaisen jätteenkeräyskierroksen aikana reitin varrelta. Veneitä noudetaan vain sellaisista paikoista, joista veneen kuljettaminen pois maanteitse ei ole mahdollista, Murto sanoo.

Romuveneet päätyvät Topinojan jätekeskukseen, jossa ne murskataan ja murske menee energiahyötykäyttöön. Veneistä erotellut metalliosat kierrätetään materiaalina.

Venettä, tai mitä tahansa suurempaa esinettä hankkiessa on aina syytä miettiä, miten siitä pääsee eroon, kun se tulee tiensä päähän.

– Etenkin saaristossa rikkinäisten tavaroiden kuljettamista kannattaa pohtia. Onko mahdollista kuljettaa ne pois samaa reittiä, kuin ne on sinne ehjänäkin tuotu? Romuvenekeräyksessäkin on aina punnittava, miten suuri ympäristökuormitus syntyy yksittäisen veneen kuljettamisesta pois huoltoaluksella, Murto toteaa.

LSJH:n palveluesimies Jaana Saario-Lomppi muistuttaa, että romuveneen voi kuljettaa lajitteluasemalle myös itse.

– Alle 4,5 metriä pitkiä veneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla. Tätä pidempiä veneitä vastaanotetaan vain Turun Topinojan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa, joissa vene voidaan punnita autovaa’alla, Saario-Lomppi kertoo.

Veneen lajitteluohje: www.lsjh.fi/abc/vene