Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry ja Lounais-Suomen Jätehuolto selvittävät kaikille avoimella kyselyllä tarvetta ja mahdollisuuksia romuveneiden keräykselle Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa. Keräystä suunnitellaan kaudelle 2021.

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) pyrkivät kevään 2021 aikana selvittämään kyselyn avulla, kuinka suuri tarve pienikokoisten romuveneiden maksulliselle keräykselle Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa on. Kyselyn perusteella päätetään, kannattaako keräys toteuttaa.

– Saaristossa on luultavasti paljon käytöstä poistettuja, käyttökelvottomia, veneitä. Niiden poiskuljetus jätehuollon vastaanottopaikkoihin voi olla mökkiläisille ja saariston asukkaille hankalaa. Haluamme tietää, kuinka paljon tällaisia veneitä on ja missä ne sijaitsevat, aluepäällikkö Katriina Murto Pidä Saaristo Siistinä ry:stä kertoo.

Tehokas keräys tavoitteena

Romuveneet rumentavat saaristoa, ja lisäksi luonnossa hiljalleen rapautuvista lasikuituveneistä irtoaa ympäristölle haitallista muovikuitua ympäristöön ja mereen.

– Aiemmissa venekeräyksissä PSS ry:n huoltoalus M/S Roope on hakenut veneitä suoraan mökkirannoilta. Kyselyllä halutaan kuitenkin selvittää myös, olisiko omistajilla mahdollisuuksia tuoda romuveneitä tiettyihin keräyspaikkoihin tiettyinä aikoina. Näin M/S Roopeen kyytiin saataisiin tehokkaasti useita veneiltä yhdellä kertaa.

– Kun romuveneiden määrä ja sijainnit sekä kuljetusmahdollisuudet kierrätyspisteille ovat tiedossa osaamme arvioida, onko keräys logistisesti mahdollista järjestää, Murto toteaa.

Kyselyyn voi vastata sähköisesti osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/venekerayskysely. Kysely sulkeutuu äitienpäivänä 9.5.2021.

Romuveneestä energiaksi

Romuvenekeräyksen alvillinen hinta alle 5 metriä pitkälle veneelle on 130 euroa kappale. Hinta sisältää veneen noudon ja jätteenkäsittelymaksun. Seuraavat veneet samasta paikasta maksavat 75 euroa kappale. Yli 5 metriä pitkistä veneistä veloitetaan jätteenkäsittelystä lisämaksua 15 euroa metriltä. PSS ry:n jäsenet saavat noudosta 30 euron alennuksen. Keräyksen toteutuessa romuveneitä noudetaan vain sellaisista paikoista, joista veneen kuljettaminen pois maanteitse ei ole mahdollista.

– Romuveneet kuljetetaan laivakeräyksestä Topinojan jätekeskukseen, jossa ne murskataan ja murske menee energiahyötykäyttöön. Veneistä erotellut metalliosat kierrätetään materiaalina, palveluesimies Jaana Saari-Lomppi Lounais-Suomen Jätehuollosta kertoo.

Romuveneen voi kuljettaa lajitteluasemalle myös itse. Alle 4,5 metriä pitkiä lasikuitu- tai abs-muoviveneitä otetaan vastaan kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla pienkuormahinnaston mukaan suurikokoisena polttokelpoisena jätteenä.

Jätekeskuksissa, joissa on autovaaka, alle 4,5 metriset veneet vastaanotetaan karkeajätteenä suurkuormahinnaston mukaan veneen painon perusteella (265e/t). Yli 4,5 metrisiä veneitä otetaan vastaan ainoastaan Topinojan jätekeskuksessa Turussa ja Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa.

Venekeräyskyselyyn voi vastata 9.5. mennessä osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/venekerayskysely

Lisätiedot:

Katriina Murto aluepäällikkö, PSS ry puh. 050 598 5181katriina.murto@pssry.fi

Jaana Saario-Lomppi palveluesimies, LSJH puh. 020 728 2145 jaana.saario-lomppi@lsjh.fi