Siirry sisältöön

Koronakesä vaikutti myönteisesti kotimaan vesistömatkailuun. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-palveluita käytettiin huomattavasti enemmän kuin lähivuosina. Joissain kohteissa jätemäärät jopa kaksinkertaistuvat viime vuoteen verrattuna.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n merenrannikon aluepäällikkö Katriina Murto kertoo, että vasta marraskuussa päättynyt huoltokausi oli erittäin kiireinen.

– Veneilijät olivat keväällä liikkeellä tavallista aikaisemmin jo huhtikuussa, ja vilkas kausi jatkui syksyyn. Veneilijöiden lisäksi Roope-palveluitamme käyttivät luonnollisesti muut vesilläliikkujat ja retkeilijät.

Jätemäärät kasvoivat kaikilla Pidä Saaristo Siistinä ry:n toiminta-alueilla. Pohjanlahden toiminta-alueella jätemäärät lähes kaksinkertaistuivat viime vuodesta.

–  Jätemäärän rajuun kasvuun Pohjanlahdella vaikutti varmasti sekin, että suomalaiset veneilijät eivät koronan vuoksi suunnanneet Ruotsin rannikoille vaan pysyttelivät kotivesillä, Katriina Murto arvelee.

Ennätysmäärä käymäläjätettä – suosituin septilaite Seilissä

Myös veneiden käymäläjätteiden imutyhjennyslaitteita käytetiin aiempaa enemmän. PSS ry toi ennätysmäärän, yli 170 m³ käymäläjätettä maihin. Suosituimmat PSS ry:n imutyhjennyslaitteet sijaitsevat Saaristomerellä. Eniten käytettiin Seilin ja sen jälkeen Björkön laitetta.

–  Kummatkin imutyhjennysasemat ovat uusia, laiturimallisia septejä, joihin on helppo kiinnittyä veneellä. On hienoa huomata, että yhdistyksen Roope-palveluita käytetään ja niitä tarvitaan. Palvelumme mahdollistavat osaltaan vastuullisen vesistömatkailun ja vähentävät vesistöjen roskaantumista ja rehevöitymistä, Murto toteaa.

Sisävesien retkisatamat olivat suosittuja

Järvi-Suomessa, Saimaalla ja Päijänteellä, PSS ry vastaa virkistysaluesäätiöiden ja -yhdistyksen sekä kuntien ja kaupunkien omistamien retkisatamien huollosta. Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo, että vilkas matkailukesä näkyi myös järvillä. Vesiliikenne alkoi heti jäiden lähdettyä ja retkisatamissa riitti kävijöitä.

Polttopuiden käyttö retkisatamissa lisääntyi, vaikka saunojen käyttöä oli rajoitettu koronan vuoksi. Yhteensä Päijänteellä ja Saimaalla puuta ajettiin retkisatamiin lähes 300 m³.

–  Päijänteellä retkisatamien saunat avautuivat virallisesti vasta heinäkuun alussa, mutta polttopuun kulutusta se ei vähentänyt, päinvastoin puuta kului viime vuotta reilummin, Eeva Taimisto sanoo.

Taimiston mukaan myös huoltokäyntejä suosituimmissa retkisatamissa lisättiin. Veneilijöiden lisäksi telttailijat ja muut retkeilijät löysivät retkisatamat. Positiivista palautetta saatiin Etelä-Saimaan uusista imutyhjennysasemista, jotka ankkuroitiin paikoilleen loppukesästä Ruuhon ja Satamosaaren läheisyyteen.

PSS ry:n kaikki huoltoalukset ovat nyt talviteloilla. Kevätkausi huoltotöiden osalta merellä ja järvillä alkaa huhti-toukokuussa.

Lisätiedot:

Katriina Murto
aluepäällikkö
p. 050 598 5181
katriina.murto@pssry.fi

Eeva Taimisto
Järvi-Suomen aluepäällikkö
p. 0400 555 098
eeva.taimisto@pssry.fi