Siirry sisältöön

PSS ry:n rantojensiivoustalkoo-ohjelma Siisti Biitsi osallistuu 19.9. ympäri maailmaa vietettävään World Cleanup Dayhyn. Tänä vuonna Siisti Biitsi haluaa kiinnittää erityistä huomiota tupakantumppeihin.

Tupakantumppi on paitsi maailman, myös Suomen yleisin rantaroska, jolla on vaarallisia ympäristövaikutuksia. Pieneltä ja harmittomalta vaikuttava tupakantumppi pitää muun muassa sisällään monia myrkyllisiä ympäristöön liukenevia kemikaaleja, kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä, joita jää tupakoitaessa filtteriin. Lähdetään siis keräämään tumppeja pois rannoilta!

Järjestä omat Siisti Biitsi -talkoot valitsemallasi rannalla näin:

Vaikka emme koronatilanteen takia voi kokoontua sankoin joukoin siivoamaan, voimme olla yhdessä virtuaalisesti! Tämä onnistuu merkitsemällä omat rantasiivoustalkoot Siisti Biitsin nettisivuilla olevaan karttaan ja jakamalla kuvia ja tunnelmia yhteisillä häshtägeillä.

Jaa kuviasi ja videoitasi Facebookissa ja Instagramissa ja merkitse niihin @siistibiitsi @worldcleanupday sekä häshtägit #siistibiitsi #snyggbeach ja #worldcleanupday ja ole osa yhteistä tempausta!

Mikä World Cleanup Day?

Joka vuosi ihmiset kautta maailman kerääntyvät yhteen pitämään maapalloamme siistinä. Yli kulttuuripiirien, valtioiden rajojen ja aikavyöhykkeiden Wold Cleanup Dayna pyhitetään kokonainen vuorokausi luonnolle ja ympäristölle ja kaikki on kutsuttu siivoamaan. Syksyn 2020 World Cleanup Day osuu syyskuun 19. päivään, jolloin vapaaehtoiset ympäri maailman kokoontuvat jo yhdennentoista kerran tekemään maailmasta hieman siistimmän paikan elää.

Olipa siivoustalkoiden järjestäjänä sitten valtio tai yritys, yhteisö tai yhdistys, paikallinen ryhmä tai vaikka yksittäinen kansalainen, jokaisen tekemällä työllä on merkitystä. Siivoaminen voi tapahtua missä tahansa – kaupungeissa, rannoilla, syvällä metsän siimeksessä tai avoimella ulapalla. Vaikka on surullista, että roskaa on lähes kaikkialla, missä kuljemme, hyvä uutinen on, että yhä useampi ihminen osallistuu sen siivoamiseen – ja jälki on sen mukaista!

Vuonna 2019 yli 21 miljoonaa ihmistä yli 180 maasta osallistui World Cleanup Dayhyn. Tässä muutamia kohokohtia: