Siirry sisältöön

Perinteinen saariston romunkeräys kiertää saaristomerellä kesä-heinäkuun vaihteessa. Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa kulkeva reitti on rakennettu asukkaiden toiveista. Romunkeräyksen järjestävät yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

LSJH:n ja PSS ry:n järjestämä saariston romunkeräys kiertää 29.6.–2.7. Paraisten ja Kemiönsaaren saarikohteita. Huoltoalus M/S Roope kerää yhteysaluslaitureilta asukkaiden ja mökkiläisten sinne tuomaa romua ja jätettä. Keräysreitti on suunniteltu asukkaiden toiveiden pohjalta. Toiveita kyseltiin muun muassa LSJH:n Facebookissa. 

– Koska vuonna 2019 keräys painottui Naantalin ja Paraisten saaristoon, tuli tällä kertaa eniten toiveita Kemiönsaaresta. LSJH:n asiakaspalveluun voi lähettää toiveita ensi vuoden keräyskohteista aina syyskuun loppuun saakka. Toiveita kysellään myös LSJH:n somekanavilla, LSJH:n palvelusuunnittelija Markus Saarinen vinkkaa.

Vaaralliset jätteet ja romut pois saarilta 

Huoltoalus M/S Roopen kyytiin otetaan maksutta kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua.

Rakennus- ja siivousjätettä voi tuoda keräykseen LSJH:lta ostetussa suursäkissä. Säkin voi ostaa etukäteen LSJH:n asemilta sekä keräyksen aikana myös M/S Roopelta. Kuution kokoisen suursäkin hinta on 89 €, joka sisältää jätteen käsittely- ja kuljetusmaksun.

Jätettä ei saa jättää vartioimatta keräyspaikalle 

Jätteen tuojan on itse oltava paikalla luovuttamassa jäte keräykseen. Jätettä ei saa tuoda etukäteen keräyspaikoille, eikä jättää jätteenkeräysaluksen pysähdyspaikoille vartioimatta. 

– Koronavirustilanteen vuoksi keräys voidaan peruuttaa lyhyelläkin varoitusajalla, joten siksikin on erityisen tärkeää, ettei jätteitä kerätä valmiiksi laitureille, Saarinen kertoo. 

Vuonna 2019 Roopen pysähdyspaikoilla kävi keräyksen aikana yhteensä 253 asiakasta, ja romua ja jätettä kertyi matkan varrelta reilut 41 tonnia. 

– Romunkeräys on joka vuosi odotettu tapahtuma, joka herättää ihmisissä talkoohenkeä. On hienoa nähdä, että niin moni kokee tärkeänä pitää saaristoa siistinä. Vaikka talkoohengessä siivotaan, on tänä vuonna tärkeää, että keräyspaikalle tullaan terveenä ja oireettomana ja pidetään turvaväliä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan, Saarinen muistuttaa.

Lisätiedot:

Pidä Saaristo Siistinä ry 
puh. 02 274 5500 
roope@pssry.fi / salle@pssry.fi

Markus Saarinen 
palvelusuunnittelija 
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) 
markus.saarinen@lsjh.fi 
puh. 020 728 2159