Siirry sisältöön

PSS ry on huomannut koronakevään aikaansaaman kotimaanmatkailun lisääntymisen näkyvän Roope-palveluiden ja retkisatamien käytössä.

PSS ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo, että työt sisävesien retkisatamissa ovat selkeästi lisääntyneet.

– Kävijämäärät ovat kasvussa, ja kuivakäymälät ja jätepisteet täyttyvät nopeasti. Tietenkin hyvät kelit lisäävät käyttöä entisestään, Taimisto kertoo.

Myös muilla PSS ry:n toiminta-alueilla on huomattu sama ilmiö.

– Jätemäärät ovat kasvussa ja huussit kovalla käytöllä. Myös kelluvia imutyhjennyslaitteita käytetään ahkerasti, mikä on hyvä asia. En muista milloin olisi jo kesäkuussa ollut näin paljon veneilijöitä liikkeellä, toteaa Saaristomeren ja Pohjanlahden aluepäällikkö Katriina Murto.

PSS ry pyytääkin jäseniään huomioimaan, että nyt alkukesästä jotkut huoltotyöt voivat kiireestä johtuen hieman viivästyä.

Teemme kuitenkin parhaamme, että kaikki huoltotyöt saadaan hoidettua aikataulussa. Erityisesti kuivakäymälöistä tulee palautetta, ja haluammekin muistuttaa, että näin kesäkuumalla huussit valitettavasti haisevat, sille ei voi mitään. Jos huussi tuntuu olevan täynnä, voi käyttäjä itsekin lapiolla tai jollain kepillä työntää tornia taaksepäin, yleensä tilaa aina löytyy säiliön takaosasta, Eeva Taimisto neuvoo.

Katriina Murto kertoo, että Saaristomeren alueella kuivakäymälöiden kova käyttöaste on entisestään korostanut niiden kunnostustarvetta. Myös käymäläjätteen jälkikompostoinnille etsitään uusia ratkaisuja, sillä kiireisimmän kauden aikana käymäläjäte ei aina ehdi kompostoitua toivotulla tavalla.

– Onneksi esimerkiksi Jurmon kuivakäymälät tullaan uusimaan ensi kaudeksi yhteistyössä paikallisen yrittäjän ja Metsähallituksen kanssa. Täksi kaudeksi kunnostettiin Björkön kuivakäymälä.

Katriina Murto pyytää kiinnittämään myös huomiota lajitteluun jätepisteissä.

– Hyvin lajiteltu jäte säästää luontoa, rahaa ja tietenkin meidän työtämme saarissa ja huoltoaluksilla. Jätepisteisiin eivät myöskään kuulu esimerkiksi vaaralliset jätteet tai vanhat huonekalut tai kodinkoneet.