Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry sijoitti tällä viikolla kaksi uutta kelluvaa imutyhjennyslaitetta Seiliin ja Aspöhön. Myös Björkö saa uuden laitteen vanhan tilalle lähiviikkoina.

”Kyseiset kohteet ovat erittäin suosittuja veneilijöiden keskuudessa. Seilissä ja Aspössä ei ollut imutyhjennysmahdollisuutta ennestään, ja Björkössä vanhan laitteen kapasiteetti ei ollut riittävä. Kohteet ovat myös huoltoaluksemme normaalin ajoreitin varrella. Tämä on tärkeä kriteeri laitteiden sijoittamisessa, jotta pystymme vastaamaan mahdollisiin ongelmatilanteisiin mahdollisimman nopeasti”, kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Pidä Saaristo Siistinä ry:lle on tärkeää olla mukana kehittämässä Suomen imutyhjennysverkostoa, jotta veneilijöillä olisi mahdollisuus liikkua vesillä kuormittamatta ympäristöä turhaan. Koska imutyhjennyslaitteet ovat runsaan 10 vuoden takaa, on tärkeää päivittää ne vastaamaan veneilijöiden muuttuvia tarpeita. PSS ry:llä on yhteensä 15 kelluvaa imutyhjennyslaitetta Saaristomeren alueella.

Imutyhjennyslaitteiden hankinta rahoitetaan osana kolmevuotista BATSECO-BOAT-projektia. Projektin rahoittaa EU:n aluekehitysrahaston Central Baltic Interreg -rahoitusohjelma, ja sen kokonaisbudjetti on 1,48 miljoonaa euroa.

Moderni kelluva on suunniteltu veneilijöiden tarpeita kuunnellen

Isolle, laiturimalliselle imutyhjennyslaitteelle mahtuu kaksikin venettä samanaikaisesti, ja laite on myös varustettu kahdella pumpulla. Käymäläjätettä laitteeseen mahtuu 10 kuutiota. Laitteet on valmistanut paraislainen HL-Metal. Viime vuonna PSS ry sijoitti vastaavanlaisen laitteen myös Byxholmenin edustalle Tammisaaren saaristoon.

”Imutyhjennyslaitteen kehityksessä on pyritty huomioimaan veneilijöiden kannalta tärkeitä asioita, kuten turvallisuutta, käyttäjäystävällisyyttä, tehokkuutta ja toimintavarmuutta. Olen veneillessäni huomannut, jos nämä asiat eivät toimi, voi helposti käydä niin, että septitankit tyhjennetään johonkin muualle”, kertoo HL-Metalin toimitusjohtaja Markus Flinckman.

Käymäläjätteet rehevöittävät paikallisesti

Veneilijöiden käymäläjätteet aiheuttavat pistekuormitusta erityisesti satamissa ja matalissa lahdissa. Virtsa sisältää runsaasti typpeä ja fosforia ja sen sisältämät ravinteet ovat kasveille suoraan käyttökelpoisessa muodossa. Uloste sisältää vähemmän ravinteita, mutta sen mukana voi levitä bakteereja.

Veneen septitankki täyttyy noin kahdessa päivässä, kun neljä henkilöä käyttää ainoastaan veneen vessaa. On laskettu, että neljän henkilön kahden päivän vessatuotokset sisältävät 20 grammaa fosforia ja 100 g typpeä. Ravinnemäärä antaa kasvupotentiaalin 20 kilolle levää.

Lisätiedot:

Hanna Haaksi
Projektipäällikkö / PSS ry
050 302 2661
hanna.haaksi@pssry.fi