Siirry sisältöön

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) ja Pidä Saaristo Siistinä ry käynnistävät yhteistyön, jonka tavoitteina ovat puhtaammat kalavedet ja roskaantumisen ehkäiseminen. Tulevana kesänä vanhojen ja rikkoontuneiden jigivieheiden keräysastiat jalkautuvat niin saariston kuin sisävesienkin Roope-aluksille. Kerätyt jigit kierrätetään ja valetaan uusiksi haukivieheiksi syksyllä. Uusien vieheiden tuotto ohjautuu haukien kutualueiden parantamiseen.

– Vesissämme on entistä enemmän roskia, eikä se ole hyvä. Upeaa todeta, että alkuvuodesta ensin messuilla ja sitten kalastusvälineliikkeissä käynnistämämme Koolla on väliä -hankkeemme jigikeräys laajenee nyt myös vesille. Yhteistyö Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa tuo keräysastiat kesäksi entistä paremmin vapaa-ajanasukkaiden ja vesillä liikkujien ulottuville. Vesien tilan parantaminen ja roskaamisen ehkäiseminen ovat yhteistyötä, toteaa SVK:n kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju.

– Jokaisen omilla toimilla on merkitystä ja vastuullisesti harrastukseensa suhtautuva vapaa-ajankalastaja ymmärtää sen. On tärkeää pitää huolta ympäristöstä ja vesistä, joissa kalastamme. Tiedon levittäminen vastuullisista toimintatavoista on tarpeellista myös näin mökkikauden alkaessa, kun kalastusvapaan tarttuu entistä useampi harrastaja, Ojaharju jatkaa.

Syksyllä jigien kiertokulku jatkuu, kun SVK vie kerätyt jigit yhteistyökumppaninsa Captain Ollien pajalle. Siellä ne sulatetaan ja valetaan uusiksi kierrätysvieheiksi. Uusien vieheiden tuotto ohjautuu osin SVK:n Haukitehdas-hankkeelle, jonka avulla parannetaan haukien kutualueita. Hauki on vesiemme tärkeä petokala, joka muun muassa säätelee särkikalakantoja.

– Pidä Saaristo Siistinä ry on pitkäjänteisesti tutkinut rantojen ja vesistöjen roskaantumista, tuonut aihetta julkiseen keskusteluun sekä vaikuttanut ihmisten asenteisiin roskaamista kohtaan. Kaikille kansalaisille suunnattu Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelmamme on käynnissä jo seitsemättä vuotta. Haluamme tarjota vesilläliikkujille tietoa ja tapoja toimia kestävästi vesillä ja ylläpidämme muun muassa Roope-jätepisteitä rannikolla ja sisävesillä. Kalastusharrastajat ovat tärkeä kohderyhmämme ja olemme iloisia yhteistyöstä, ja siitä, että voimme osaltamme lisätä jigikeräyspisteitä, kertoo PSS ry:n Siisti Biitsi -projektikoordinaattori Julia Jännäri.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalukset ovat Saaristomerellä M/S Roope, Päijänteellä M/S Roopetar, Saimaalla M/S Roope-Saimaa ja Pohjanlahdella M/S Roope-Botnia. Jos olet tuomassa jigejä huoltoalukselle, kannattaa ensin soittaa ja tiedustella reittiä. Alusten yhteystiedot löydät osoitteesta www.pidasaaristosiistina.fi/yhteystiedot.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ja Pidä Saaristo Siistinä käynnistävät yhteistyön myös eri kalastustapahtumissa, kuten SVK:n 20-vuotisjuhlavuoden Suomi onkii -tapahtumissa elokuussa sekä eri kaupunkien Street Fishing -kilpailuissa, joiden yhteydessä nähdään Siisti Biitsi -tempauksia.

Lisätietoja:
SVK, kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi
Pidä Saaristo Siistinä ry, projektipäällikkö Hanna Haaksi p. 050 302 2661, hanna.haaksi@pssry.fi

www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/jigikierratys/