Siirry sisältöön

Ålandsbankenin Itämeriprojekti tukee Pidä Saaristo Siistinä ry:n visuaalista Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjaa 40 000 eurolla. Kampanjassa kaupunkien kaivonkansia ja roskiksia merkitään värikkäällä ilmeellä, jotta tietoisuutta rantaroskien lähteistä lisättäisiin ja roskaantuminen vähentyisi.

”Olemme todella tyytyväisiä saamamme tukeen. Saatu rahoitus mahdollistaa kampanjan jatkumisen, kehittämisen ja laajentumisen. Viime vuonna kampanjaa pilotoitiin Turussa, Vantaalla ja Porvoossa, ja se herätti toivottua keskustelua vesistöjen roskaantumisongelmasta”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektikoordinaattori Jutta Vuolamo.

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista, ja ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit filttereineen sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan lähes kaikkialla suoraan puhdistamatta lähimpään vesistöön. Siksi ei ole yllättävää, että tupakantumppi onkin maailman tavallisin roska meren rannoilla.

Tänä vuonna tarroitettuja kaivonkansia voi nähdä Espoossa, Helsingissä, Lahdessa, Liedossa ja Turussa. Turussa kaivonkansien lisäksi merkitään myös yleisiä roskiksia Aurajoen varrella. Rahoituksen ansiosta kampanjan jatkuminen myös kesällä 2021 varmistui, ja toivottavasti mukaan saadaan taas uusia kaupunkeja niin rannikolta kuin sisävesiltä.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä vankka tausta roskaantumisen parissa

Pidä Saaristo Siistinä ry on perustamisvuodestaan 1969 lähtien työskennellyt vesistöjen roskaantumisen ehkäisemiseksi. Viimeisen 10 vuoden ajan yhdistys on konkreettisen ympäristönhuoltotyön lisäksi keskittynyt tutkimaan rannoilta löytyvän roskan määrää, laatua ja reittejä vesistöihin.

Yhdistys oli mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa MARLIN-hankkeessa, jonka tulokset Suomen rantojen roskaisuudesta olivat karua luettavaa. Hälyttävien tulosten vuoksi PSS ry lanseerasi Ålandsbankenin tuella kaikille kansalaisille suunnatun valtakunnallisen Siisti Biitsi -siivoustalkoo-ohjelman vuonna 2014. Ohjelman tarkoituksena on siivota rantoja, herättää kiinnostusta rantojen roskaisuustilanteeseen sekä kerätä tietoa rantojen roskaantumisesta. Viime vuonna Siisti Biitsi -ohjelma sai kolmelle vuodelle jakaantuvan 90 000 euron tuen Ålandsbankenin Itämeriprojektilta.

Lisätiedot:

Jutta Vuolamo
Projektikoordinaattori / PSS ry
040 458 9156
jutta.vuolamo@pssry.fi