Siirry sisältöön

Turun oma kaupunkieläin Posankka ja 50-vuotias ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät Aurajoessa Turun päivänä 15.9. uuden ja vauhdikkaan varainkeruutapahtuman, Posankka Racen. Kaikki halukkaat voivat adoptoida itselleen oman pienen kilpaposankan ja osallistua kisaan. Tapahtumalla halutaan kiinnittää kaupunkilaisten huomio vesistöjen roskaantumiseen ja kerätä varoja Pidä Saaristo Siistinä ry:n työn tukemiseen.

Taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema Posankka-patsas ui Turkuun vuonna 1999. 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi patsas sai keväällä poikaset, ja nyt syksyllä Aurajoessa järjestetään ensimmäinen Posankka Race. Kisassa Aurajokeen lasketaan jopa 2000 pientä kilpaposankkaa, jotka kisaavat, kuka saavuttaa maalin ensimmäisenä. Idean on keksinyt Posankka-tuotteista vastaava Kristiina Winter.

–  Idea Posankka Raceen syntyi Chicagossa järjestettävästä Ducky Derbystä, jossa 60 000 kylpyankkaa kilpailee, ja tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ajatuksena on, että samalla voi pitää hauskaa ja tehdä hyvää. Pyysin PSS ry:n mukaan, sillä halusin, että tapahtuman tuotto käytettäisiin työhön puhtaampien vesistöjen puolesta, Kristiina Winter kertoo.

Pidä Saaristo Siistinä ry on nähnyt pitkän työhistoriansa aikana, miten ihmisen toiminta ja kulutusvalinnat näkyvät vesistöistä löytyvissä roskissa. Yhdistys on tehnyt konkreettisen jätehuoltotyön rinnalla myös järjestelmällistä rantojen roskamonitorointia. Tulokset osoittavat, miten roskilla on monia erilaisia lähteitä ja reittejä, jotka kuljettavat niitä hyvinkin kauas syntysijoiltaan.

–  Lähdimme tapahtumaan mukaan, sillä sen kautta voimme havainnollistaa hyvin jokien roolia meriroskan kuljettajina sekä kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski

Adoptoimalla oman kilpaposankan voi auttaa vesistöjä

Varainkeruutempaukseen voi osallistua suorittamalla ennakkoon oman kilpaposankan adoption 10 eurolla osoitteessa www.lyyti.fi/p/posankkarace2019 tai 13.9. klo 12 asti. Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta. Adoptoija ei saa kilpaposankkaa itselleen, sillä ne käytetään vuosittain uudelleen.

Oman kilpaposankkansa voi tulla kannustamaan voittoon Turun päivänä 15.9.2019 klo 13. Posankat kilpailevat Aurajoessa Teatterisillan ja Auransillan välisellä vesialueella. 10 ensimmäistä maaliin saapuvaa posankkaa palkitaan. Kannattaa siis adoptoida mahdollisimman monta posankkaa! 

– Puomitettu kilparata on suunniteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa niin, että voimme olla varmoja siitä, että jokainen kilpaposankka saadaan myös kerättyä joesta kisan päätteeksi pois, kertoo Kaski.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen lisäksi tapahtuman mahdollistavat Posankka-tuotteita tuottava Kristiina’s Product Design ja Turun kaupunki.

Lisätietoa:

Veera Säilä
tiedottaja
Pidä Saaristo Siistinä ry
p. 040 455 2798
veera.saila@pssry.fi
www.pidasaaristosiistina.fi

Kristiina Winter
Kristiina’s Product Design
p. 040 1617 619
kristiinasproductdesign@gmail.com
www.posankka.fi