Siirry sisältöön

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) heinäkuun ensimmäisellä viikolla järjestämän romunkeräyksen aikana Naantalin ja Paraisten saarikohteista kuljetettiin pois kymmeniätuhansia kiloja romua ja jätettä. Vuosittaisella keräyksellä on suuri merkitys sekä saariston asukkaille että ympäristölle.

Naantalin ja Paraisten saaristossa 1.–4. heinäkuuta kiertäneen huoltoalus M/S Roopen kannelle nostettiin tänäkin vuonna runsaasti erilaista metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä remonttijätettä. Huoltoalus pysähtyi poimimaan tavaraa kyytiinsä 14 pysähdyspaikalta Rymättylän Ruotsalaisista Nauvon Pensariin. Roopen pysähdyspaikoilla kävi keräyksen aikana yhteensä 253 asiakasta, ja romua ja jätettä kertyi matkan varrelta reilut 41 tonnia.

– Keräys sai jälleen innokkaan vastaanoton ja jokaiselle pysähdyspaikalle tuotiin paljon tavaraa. Saimme kyytiin esimerkiksi sähkölaitteita kuten jääkaappeja ja helloja, pari autonromua ja moottorikelkkaa sekä puimurin, summaa aluksella mukana ollut LSJH:n palveluesimies Jaana Saario-Lomppi keräyksenromusaalista.

Verraten raskasta metalliromua Roopelle kertyi painossa mitattuna selvästi eniten, 27 280 kiloa. Sähkölaitteita lastattiin tänä vuonna kyytiin 3 506 kiloa ja vaarallisia jätteitä 2 589 kiloa. Vaarallisten jätteiden kokonaiskuorma koostui muun muassa 1 157 kilosta maaleja, 770 kilosta jäteöljyä ja 384 kilosta liuottimia. Akkuja reissulta poimittiin mukaan 2 420 kiloa. Romusaaliin kokonaismäärä 41 140 kiloa on viimevuotista reilua 50 tonnin lukemaa muutamia tonneja pienempi, mutta viimeisen viiden vuoden sisällä toiseksi suurin.

Remonttijätteet kyytiin suursäkeissä

Rakennus- ja siivousjätettä saatiin Roopen reitin varrelta kasaan 2 165 kiloa, toistakymmentä suursäkillistä. Suursäkkiin voi pakata esimerkiksi puujätettä, huonekaluja, muovia, kipsilevyjä, kaakelia ynnä muuta remonttijätettä. Rakennus- ja siivousjätteet kuljetetaan säkin suojissa maihin lajiteltavaksi ja käsiteltäväksi.

Painomääräisesti suursäkkejä tuotiin Roopelle tänä vuonna lähes saman verran kuin vuonna 2017, viimekesän keräykseen nähden triplamäärä.

– Remontointijätteelle tarkoitetuilla suursäkeillä oli hyvä menekki. Säkkejä ostettiin sekä ennakkoon että huoltoalus Roopelta keräyksen aikana. Suursäkkiin menevää tavaraa olisi ollut tarjolla melko paljon myös irtonaisena. Jatkossa kiinnitämme enemmän huomiota rakennus- ja siivousjätteen vastaanoton ohjeistukseen, eli näitä ei voida vastaanottaa alukselle ilman säkkiä, LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen tähdentää.

Jokavuotinen yhteinen ponnistus

LSJH:n ja PSS ry:n yhteistyössä järjestämällä saariston romunkeräyksellä on vuosikymmenien perinteet. Romunkeräys on vuosittain suosittu ja odotettu tapahtuma, joka kannustaa saariston asukkaita ja mökkiläisiä yhteisiin talkoisiin Saaristomeren ympäristön hyväksi.

– Keräys on meille tärkeä, sillä se edistää saariston puhtautta. Keräyksen avulla saariston vaaralliset jätteet saadaan hallitusti pois ympäristöstä. Lisäksi toivomme, että keräys vähentää Roope-jätepisteidemme väärinkäyttöä. Edelleen jätepisteillä tulee valitettavan usein vastaan esimerkiksi televisioita ja akkuja. Pyydämmekin kaikkia huomioimaan, että jätepisteeseen saa jättää vain sinne tarkoitettuja jätteitä, esimerkiksi polttokelpoisen jätteen astiaan vain talousjätettä, muistuttaa PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Keräys pyritään järjestämään joka vuosi eri saarikohteissa asukkaiden toiveiden pohjalta. Ensi vuoden keräyksen suunnittelu alkaa syksyllä, ja asukkailla ja mökkiläisillä on mahdollisuus esittää toiveita keräyskohteista elokuun loppuun saakka. Toiveet voi ilmoittaa LSJH:n asiakaspalveluun, puh. 0200 47470 (pvm/mpm) ma­–pe klo 9–15 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi.