Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on useita uusia biojätteen keräysasioita venesatamissa Saaristomerellä. Biojäteastiat löytyvät Seilistä, Trunsöstä, Gullkronasta, Jurmosta, Bödosta ja Öröstä.

Biojätekeräyksen aloittaminen kyseissä saaristokohteissa on osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun yliopiston yhteistä SaaRa – Ravinnekiertoa saariston matkailukohteissa -hanketta. SaaRa-hankkeessa pyritään muun muassa vähentämään ruokahävikin syntyä ja edistämään biojätteen lajittelua saaristossa.

–     Biojätteen keräys venesatamissa on usein puutteellista, mutta nyt tilanteeseen on saatu merkittävä parannus Saaristomeren osalta. Biojätteen keräyksen ansiosta ravinteet saadaan hyödynnettyä takaisin kiertoon, ja samalla polttokelpoisen jätteen määrä pienenee ja sen laatu paranee, jolloin myös käsittelykustannukset kevenevät, kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi.

Hanna Haaksi muistuttaa, että biojätteen keräyksen lisäksi ruokahävikin vähentäminen on erityisen tärkeää saaristokohteissa, joissa jätehuolto on haasteellista ja ainutlaatuinen meriluonto herkkää.

–     Vesillä liikkuessa olisi hyvä suunnitella ruokailut tarkasti siten, ettei hävikkiä pääsisi syntymään. Ruoantuotanto aiheuttaa noin 30 prosenttia vesistöjä rehevöittävistä päästöistä, Hanna Haaksi sanoo.

Hanna Haaksi kertoo, että veneilijät ovat tottuneet lajittelemaan jätteensä kotona, ja biojätteen keräystä on toivottu myös satamiin.

–     Lajittelumahdollisuudet ovat paikoin Saaristomerellä jo varsin hyvät, etenkin, kun tällä viikolla aloitimme Lounais-Suomen jätehuollon kanssa myös muovinkeräyskokeilun muutamissa saarikohteissa, Hanna Haaksi sanoo.

Lisätiedot:

Hanna Haaksi
projektipäällikkö
hanna.haaksi@pssry.fi
p. 050 302 2661

SaaRa-hankkeen nettisivut: www.annospuhtaampaa.fi