Siirry sisältöön

Heinäkuussa Aspön, Trunsön, Brunskärin ja Brännskärin saaret saavat omat muovipakkausten keräysastiansa. Kyseessä on Lounais-Suomen Jätehuollon ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n yhteinen keräyskokeilu, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka paljon muovipakkauksia saaristosta saadaan kerättyä ja miten keräyksen toteuttaminen käytännössä onnistuu.

Paraisten saariston neljällä saarella kokeillaan kesän 2019 aikana muovipakkausten keräystä. Aspön, Trunsön, Brunskärin ja Brännskärin saarille viedään keräysastiat kuluvan viikon aikana. Näissä keräyspisteissä on jo entuudestaan astiat polttokelpoiselle jätteelle, lasipakkauksille, metallille ja paperille.

– Haluamme tarjota vesilläliikkujille mahdollisuuden lajitella myös muovipakkaukset. Vesilläliikkujien lisäksi alueen asukkaat voivat hyödyntää keräysastioita, kertoo PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Keräyskokeilu vastaa vesilläliikkujien ja asukkaiden toiveisiin

Muovipakkauksia kerätään suurempien taloyhtiöiden lisäksi osassa Rinki-ekopisteitä, joista on vastuussa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Rinki-ekopisteet sijaitsevat kuitenkin useimmiten isompien taajamien ja keskusten läheisyydessä, eikä ulkosaaristossa ole omia keräysasioita. Tästä syystä toiveita muovipakkausten keräyksen järjestämisestä saaristossa on tullut runsaasti sekä PSS ry:lle että LSJH:lle.

– Kokeilemme keräystä aluksi pienissä saarikohteissa, sillä huoltoalus M/S Roopella ei vielä ole käytettävissä suurta vastaanottokapasiteettia muovipakkausjätteelle. Keräys tehdäänkin näin aluksi käsityönä eli keräysastioiden muovipakkaussäkit kannetaan alukselle käsin, Murto kertoo.

Kerätyt säkit lasketaan ja määrät kirjataan tarkasti ylös. Kun huoltoaluksen säilytystila tulee täyteen, tyhjennetään säkit maihin, jossa ne punnitaan.

– Keräyskokeilussa haetaan tietoa siitä, kuinka paljon muovipakkausjätettä saaristosta saadaan kerättyä ja miten keräyksen toteutus käytännössä onnistuu. Kokeilu jatkuu huoltoalus Roopen kauden loppuun, jonka jälkeen voidaan tarkastella tuloksia ja tehdä päätökset keräyksen jatkumisesta sekä mahdollisesta laajentumisesta ensi kesänä, selittää LSJH:n aluesuunnittelija Katja Salmi.

Vesilläliikkujat ja asukkaat avainasemassa keräyksen onnistumisessa

LSJH ja PSS ry haluavat korostaa vesilläliikkujien ja asukkaiden roolia keräyksen onnistumisessa.

– Mitä paremmin muovipakkausjätteet on lajiteltu, sitä paremmin ne saadaan hyödynnettyä. Muovipakkausten keräykseen tulisikin laittaa vain kuivia ja puhtaita muovipakkauksia, kuten elintarvikkeiden muovisia pakkauksia, pesuainepakkauksia, muovipulloja, -pusseja ja kasseja. Likaiset muovipakkaukset, kuten marinadin tahrimat lihapakkaukset eivät kuulu keräykseen, vaan ne lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, Salmi muistuttaa.

Muovipakkausten lajitteluohjeet

Tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, kuten

·         elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, leviterasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset

·         pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset

·         muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä

·         muovikassit, -pussit ja -kääreet

·         styroksipakkaukset

Ei PVC-muovia. PVC-muovin tunnistat 03- tai 3-merkinnästä.

Irrota korkit ja kannet ja laita ne keräysastiaan erikseen. Lajittele muut muovit, rikkinäiset muoviesineet, kuten ämpärit, lelut ja astiat sekä likaiset muovipakkaukset polttokelpoiseen jätteeseen.

Lisätiedot:

Katriina Murto
aluepäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
katriina.murto@pssry.fi
puh. 050 598 5181

Katja Salmi
aluesuunnittelija
Lounais-Suomen Jätehuolto
katja.salmi@lsjh.fi
puh. 02 727 6826