Siirry sisältöön

50-vuotias vesilläliikkujien ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) tuo Järvi-Suomeen esittäytymään uuden roskienkeruuveneensä, Roska-Roopen. Sen avulla kerätään vesistöjen pintaroskaa ja halutaan kiinnittää huomio roskaantumisongelmaan. Roska-Roope vierailee Savonlinnassa 11.–12.7., Puumalan satamassa 13.7., Heinolan Roope-satamassa 15.7. sekä Lahdessa 16.7.

Yhdistys lanseerasi roskienkeruuveneen keväällä 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Konkreettisen roskien keräämisen lisäksi veneen tarkoitus on kiinnittää huomiota vesistöjen roskaantumisongelmaan laajemminkin ja muistuttaa, että mikään roska ei kuulu luontoon. Vene on itsessään ympäristöystävällinen, sillä se kulkee sähkömoottorien voimin ja saa pääosin virtansa katolla olevista aurinkopaneeleista.

”Juhlimme 50-vuotista taivalta töitä tekemällä. Siitä ajatus sitten lähti, että kun Siisti Biitsi -talkoo-ohjelman kautta jo siivoamme rantoja, ja huoltoaluksemme hakevat roskat saarista, niin väliin jää vesi, josta emme roskia ole keränneet. Syntyi idea aluksesta, joka kerää roskia suoraan pintavedestä”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Roska-Roopea ovat olleet tukemassa Viking Line, Weisell-säätiö, Lähitapiola sekä Turun ja Helsingin kaupungit yhteisen Itämerihaasteensa hengessä. Lisäksi Astrum Vene Oy tarjoaa auton Roska-Roopen kuljettamiseen trailerilla.

Järvi-Suomen kierroksen ohjelma-aikataulu

Kiertueen aikana jäsenet, yhteistyökumppanit ja toimittajat sekä muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan Roska-Roopeen. Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että veneen liikkuminen on hyvin keliriippuivaista. Roskienkeruuveneen kyytiin on myös mahdollista päästä, mutta siitä kannattaa sopia etukäteen Roska-Roopella mukana matkaavan PSS ry:n pääsihteerin Aija Kasken kanssa (p. 040 528 7145).

11.–12.7. Savonlinna
Lisäksi torstaina 11.7. klo 11–14 PSS ry ja Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen Ympäristötekoja yhteisöllisesti -hanke järjestävät Koululahdella ja Verkkosaaressa kaikille avoimen Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoon. Kokoontuminen Aleksin aukiolla klo 11.
13.7. Puumalan satama
15.7. Heinolan Roope-satama
16.7. Lahden satama