Siirry sisältöön

Esittelyssä roskienkeruuvene Roska-Roope

Roskienkeruuvene Roska-Roope.

Pidä Saaristo Siistinä ry tunnetaan parhaiten suuren yleisön keskuudessa muun muassa konkreettisesta saaristossa tapahtuvasta jätehuollosta, septitankkien tyhjennyspisteiden ylläpidosta ja rantojensiivousohjelma Siisti Biitsistä. Nyt yhdistys haluaa juhlia viisikymmenvuotista taivaltaan töitä tekemällä, ja on sen kunniaksi tehnyt uuden aluevaltauksen ja alkanut siivoamaan myös kelluvaa roskaa vesistöistämme erikoisvalmisteisen Roska-Roopeksi nimetyn roskienkeruuveneen kanssa.

Roskienkeruuveneen toimintaidea on melko yksinkertainen. Se ajaa noin ihmisen kävelyvauhtia ja samalla vesi virtaa veneen kahden ponttoonin välistä niin, että mahdolliset kelluvat roskat jäävät satimeen sen kitaan. Roskasäiliö on helppo tyhjentää ja saalis lajitella veneen kannella oleviin roskiksiin niin, että samalla pystytään havainnollistamaan kerätyn roskan määrää ja laatua yleisölle. Vene on ollut nyt noin kuukauden käytössä, ja selkeästi eniten on kerätty tupakantumppeja, muovisia juomapulloja ja pikaruokaloiden pakkausmateriaalia.

Roska-Roope on jo ehtinyt ihastuttaa useammassa tapahtumassa muun muassa Turussa ja Helsingissä. Vastaanotto on ollut hyvin positiivinen, utelias ja innostunut, onhan vene melko lailla tavallisesta poikkeavan näköinen katamaraanityyppinen alus aurinkopaneelikattoineen ja roskiksineen sekä lisäksi kulkee lähes äänettömästi sähkömoottoreidensa voimin. Huomiota herättävä ulkomuoto on omiaan myös kiinnittämään yleisön huomion roskaongelmaan laajemminkin ja muistuttamaan siitä, että mikään roska ei kuulu vesistöihin.

Tämän uudenlaisen vesialueiden ahkeran siivoajan voi tänä kesänä bongata useammastakin kesätapahtumasta ympäri Suomen.