Siirry sisältöön

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät perinteisen saariston romunkeräyksen 1.–4. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope poimii Paraisten ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä asukkaiden ja mökkiläisten siivoamaa metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä rakennus- ja siivousjätettä.

Paraisten ja Naantalin saarikohteissa heinäkuun ensimmäisellä viikolla kiertävä huoltoalus M/S Roope vastaanottaa maksutta kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Keräykseen voi tuoda myös rakennus- ja siivousjätettä LSJH:n maksulliseen suursäkkiin pakattuna.Lisäksi keräyksessä otetaan vastaan romuajoneuvoja, kun niistä ilmoitetaan LSJH:n asiakaspalveluun ennakkoon 26.6. mennessä.

– Tänä vuonna alus tekee pysähdyksiä Rymättylässä, Velkualla, Houtskarissa, Iniössä, Korppoossa ja Nauvossa. Reitti on suunniteltu asukkaiden ja mökkiläisten viime vuonna tekemien ehdotusten pohjalta, kertoo LSJH:n palveluesimies Jaana Saario-Lomppi.

Suursäkki asemilta tai M/S Roopelta

Suursäkkejä siivous- ja rakennusjätteille myydään jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla aina keräyksen alkamiseen asti. Säkin voi ostaa myös keräyksen aikana huoltoalus M/S Roopelta ja täyttää aluksen pysähdyspaikalla. Kuution kokoisen suursäkin hinta on 89 euroa ja se sisältää jätteen käsittely- ja kuljetusmaksun. Säkkiin voi pakata esimerkiksi puujätettä, huonekaluja, muovia, stryroxia, kipsilevyjä, tiiliä ja kaakelia. Turvallisuussyistä säkkiin ei saa pakata kaasupulloja tai asbestia sisältävää jätettä, vaan ne on toimitettava asianmukaisesti jätekeskuksiin tai lajitteluasemille.

– Jätteet tuodaan keräyksen aikana huoltoaluksen pysähdyspaikoille, joista M/S Roope ottaa ne kyytiinsä ilman erillistä maksua. Jätteen tuojan on oltava itse paikalla eli jätettä ei saa jättää keräyspaikoille valvomatta. LSJH huolehtii jätteet edelleen Turkuun lajiteltavaksi ja käsiteltäväksi, Saario-Lomppi kertoo.

Saariston romunkeräyksellä pitkät perinteet

LSJH:n toimialueen saaristoa on siivottu jätehuollon ja yhteistyökumppanien toimesta jo yli 20 vuoden ajan. Asukkaat ja mökkiläiset voivat toivoa pysähdyspaikkoja seuraavan vuoden saaristokeräykselle aina elokuun loppuun saakka.

– Keräys pyritään järjestämään vuosittain eri saarilla, jotta jätettä saadaan kerättyä mahdollisimman laajalta alueelta. Kun tänä vuonna pyöritään Naantalin ja Paraisten saaristossa, on ensi vuonna tarkoituksena suunnata Kemiönsaaren saaristoon, Saario-Lomppi sanoo.

Vuonna 2018 romua kerättiin saaristosta tempauksen aikana ennätysmäärä, kaikkiaan 51 tonnia. Eniten tuodaan metalliromua, joka on Saario-Lompin mukaan usein peräisin menneiltä vuosikymmeniltä.

– Viime vuonna eräs keräykseen osallistunut asukas totesi, että metsistä löytyy romua niin paljon kuin vaan jaksaa kantaa. Saariston romunkeräykselle on edelleen tarvetta ja työ puhtaamman saariston puolesta jatkuu. Toivomme, että asukkaat ja mökkiläiset osallistuvat keräykseen tänä vuonna yhtä innokkaasti kuin ennenkin. Saariahan voi siivota vaikkapa talkoohengessä, Saario-Lomppi vinkkaa.

Saariston romunkeräys 1.–4.7.2019

Huoltoalukseen vastaanotetaan maksutta:

Vaaralliset jätteet tulee tuoda jätteenkeräyspaikoille alkuperäispakkauksissa tai ehjissä suljetuissa astioissa, jotka pitää merkitä huolellisesti. Turvallisuussyistä laivaan ei voida ottaa vastaan kaasupulloja tai asbestia sisältävää jätettä.

Huoltoalukseen vastaanotetaan LSJH:n suursäkkiin pakattuna:

Siivous- ja rakennusjätteet pakataan valmiiksi LSJH:n suursäkkeihin, joita myydään Topinojan, Rauhalan, Isosuon ja Korvenmäen jätekeskuksissa sekä Korppoon, Perniön, Paimion ja Kemiönsaaren lajitteluasemilla. Säkin voi ostaa myös M/S Roopelta keräyksen aikana.

Keräyksen aikataulu 2019

Huomioithan, että keräyksen aikataulu on viitteellinen ja muutokset ovat mahdollisia sääolosuhteista ja kohteiden jätemääristä riippuen.

Pysähdyspaikan koordinaatit: koordinaattijärjestelmä WGS84.

Ma 1.7.

Ti 2.7.

Ke 3.7.

To 4.7.

Lue lisää keräyksestä: www.lsjh.fi/saariston-romunkerays. Kyselyt, ilmoitukset romuajoneuvoista (26.6.2019 mennessä) sekä toiveet vuoden 2020 keräystoiveista (elokuun 2019 loppuun mennessä) LSJH:n asiakaspalveluun, puh. 0200 47470 ma–pe 9–15 (pvm/mpm) tai asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Lisätiedot:

Jaana Saario-Lomppi
palveluesimies
Lounais-Suomen Jätehuolto
jaana.saario-lomppi@lsjh.fi
puh. 020 728 2145

Pidä Saaristo Siistinä ry
puh. 02 274 5500
roope@pssry.fi / salle@pssry.fi

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 17 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 417 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!