Siirry sisältöön

Suurin osa Itämeren roskista on peräisin kaupunkiympäristöstä, ja ne kulkeutuvat vesistöihin joko suoraan tavalliselta kuluttajalta tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Pidä Saaristo Siistinä ry:n viestintäkampanjassa ”Mahanpuruja muovista” kaupunkien kaivonkansia merkitään värikkäillä tarroilla, jotta tietoisuutta roskien lähteistä lisättäisiin ja roskaantuminen vähentyisi.

”Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit filttereineen sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan lähes kaikkialla suoraan puhdistamatta lähimpään vesistöön. Siksi ei olekaan mikään yllätys, että tupakantumppi on maailman tavallisin meriroska”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektityöntekijä Jutta Vuolamo.

Mahanpuruja muovista -kampanja toteutetaan kesän 2019 aikana kolmessa pilottikohteessa: Porvoossa, Turussa ja Vantaalla. Kaikissa kohteissa kaivonkansia merkitään tarroilla erilaisten tapahtumien yhteydessä. Porvooseen tarrat rantautuvat 8.6. Porvoon päivien yhteydessä, Turussa uuden Kesärauha-festarin yhteydessä 14.6. ja Vantaalla heinäkuun alussa. Tarrat ovat paikoillaan noin parin viikon ajan. Turussa ja Vantaalla myös roskikset saavat kampanjailmeen katukaivojen lisäksi.

Kampanja sai alkunsa keväällä 2018, kun Pidä Saaristo Siistinä ry osallistui Suomen ympäristökeskuksen järjestämään Meriroskahaaste-kilpailuun, jossa etsittiin ratkaisuja vähentämään Itämereen päätyvien roskien määrää. Mahanpuruja muovista -kampanja palkittiin finaalissa elokuussa 2018 ja sai 7000 euron rahoituksen sen toteuttamiseen. Kuluva vuosi on kampanjan pilottivuosi, ja tulevaisuudessa sitä on tarkoitus jatkaa muissakin kohteissa.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä vankka tausta roskaantumisen parissa

Pidä Saaristo Siistinä ry on perustamisvuodestaan 1969 lähtien työskennellyt vesistöjen roskaantumisen ehkäisemiseksi. Viime vuosina yhdistys on keskittynyt myös tutkimaan rannoilta löytyvän roskan määrää, laatua ja reittejä vesistöihin.

Yhdistys oli mukana Itämeren rantojen roskaisuutta kartoittavassa MARLIN-hankkeessa vuosina 2011–2013. Mukana olivat Suomen lisäksi Ruotsi, Latvia ja Viro. Tulokset rantojen roskaisuudesta etenkin Suomessa olivat karua luettavaa, sillä rantamme olivat roskaisimmat verrattuna muihin osallistujamaihin. Hälyttävien tulosten vuoksi PSS ry lanseerasi kaikille kansalaisille suunnatun valtakunnallisen Siisti Biitsi -siivoustalkoo-ohjelman vuonna 2014. Ohjelman tarkoituksena on siivota rantoja, herättää kiinnostusta rantojen roskaisuustilanteeseen sekä kerätä tietoa rantojen roskaantumisesta.

Pidä Saaristo Siistinä ry on osallistunut ensimmäisen meriroskasta kertovan tietokirjan, Roskapostia – kansalaisen tietokirja meren roskaantumisesta (2017), kirjoittamiseen. PSS ry on myös ollut mukana BLASTIC-projektissa, jossa selvitettiin mistä lähteistä ja mitä reittejä pitkin roskat, ja erityisesti muoviroskat, ajautuvat kaupungeista Itämereen. Lisäksi yhdistys tekee konkreettista jätehuoltotyötä Suomen vesialueilla, niin rannikolla kuin sisävesillä.

Lisätiedot:

Jutta Vuolamo
Projektityöntekijä, Pidä Saaristo Siistinä ry
040 458 9156
jutta.vuolamo@pssry.fi