Siirry sisältöön

Kesä on jo lähellä, kun kaikilla toiminta-alueillamme on mahdollista bongata talviunilta vesille lasketut Roopet. Aluepäällikkömme kertovat, miten kausi on lähtenyt käyntiin kullakin alueella.

Saaristomerellä kausi on jo hyvässä vauhdissa, sillä M/S Roope on ollut liikkeellä yli kuukauden. 

”Alkukaudesta on kunnostettu Trunsön saunan ja nuottatuvan terassit, huollettu huusseja ja viety huollossa olleita septejä takaisin paikalleen. Huoltotöiden väliin on ehditty ajaa jo jätekierrostakin. Talven jäljiltä jätettä on paikoitellen ollut aika paljon. Miehistö on raportoinut myös veneilijöiden olevan jo aktiivisesti liikenteessä”, kertoo Saaristomeren aluepäällikkö Katriina Murto.

Pohjanlahden M/S Roope-Botnialla on käynnissä toinen huoltoviikko. Uusia tuulia alueelle tuo muun muassa muovi- ja biojätekeräyksen testaus yhteistyössä paikallisten jätehuoltoyritysten kanssa.

”Mikkelinsaarien Kummelskärissä ja Kuparisaaressa kokeillaan muovinkeräystä ja Mässkärissä ja Tankarissa sekä muovi- että biojätteen keräystä. Larsbjörkaskärin sauna on saanut jo uuden kiukaan ja miehistö tutki saaren myrskytuhoja. Ne olivat onneksi pelättyä lievemmät, mutta kunnostamista riittää tulevana kesänä. Nyt Roope-Botnia ajaa normaalia jätekierrostaan. Aikaa menee myös Djupkastetin vahingoittuneen septin huollossa. Tuleva kesä näyttää siis työntäyteiseltä, ja jäsenien tuki tälläkin vesistöalueella on meille erittäin tärkeää”, muistuttaa Katriina.

Roope-Botnian miehistöineen voi tavata alkukesästä Vaasan Yhdessä Vesille -tapahtumassa 8.6.

Järvi-Suomessa Päijänteen M/S Roopetar ja Saimaan M/S Roope-Saimaa ovat tällä viikolla ensimmäisellä huoltokierroksellaan.

”Roopettaren miehistö tarkistaa, miten retkisatamat ovat talvehtineet. Yhdestä laituririkosta meille onkin jo kiirinyt tieto, mutta tämän viikon jälkeen meillä on selvillä kokonaiskuva. Kaudelle on sovittu joitakin retkisatamien kunnostustöitä, kuten Kalasaaren saunaa kunnostetaan. Roope-Saimaan miehistön ohjelmassa on muun maussa puunajoa Etelä-Saimaan retkisatamiin, kunhan sää on suosiollinen. Useat huoltomiehet ja esimerkiksi Kallaveden Kalastajat Kuopion suunnalla ovat myös suurena apuna ja aloittaneet retkisatamahuollot. Nyt pitää vain toivoa, että huoltoalusvanhus Roope-Saimaa kestää edes jotenkin tämän kesän ja Kalusto kuntoon -keräyksemme aktivoisi kaikki alueen jäsenet lahjoittamaan uuden huoltokaluston hankintaan”, kannustaa Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Ilman jäseniä ei ole Roope-palveluita

Pidä Saaristo Siistinä ry:tä tuskin olisi perustettu vuonna 1969 ilman yhdessä tekemisen paloa. Vielä puoli vuosisataa myöhemminkin tulokset ja palvelut ovat suurelta osin yhdistyksen jäsenistön ansiota.

”Kaikki vesilläliikkujat eivät vieläkään tiedosta, että Roope-palveluiden ylläpito ja retkisatamien huolto riippuvat jäsenmaksuista. Siksi tarvitsemme jokaisen puhtaita vesistöjä ja toimiva palveluja arvostavan mukaan tukemaan työtämme. Jäsenmaksu on vain 35 euroa vuodessa, mutta sillä mahdollistaa monipuoliset palvelut saaristo- ja järviluonnon puhtaana pitämiseksi jälkipolvillekin. Jäsenemme ovat veneilijöitä, melojia, retkeilijöitä, saaristolaisia ja keitä tahansa, jotka haluavat olla mukana tukemassa toimintaamme”, muistuttaa PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski

Liity jäseneksi tästä!