Siirry sisältöön

PSS ry haluaa nostaa esiin vesistöjen roskaantumisongelmaa puhdistamalla pintavesiä juuri tähän tarkoitukseen suunnittelemallaan roskienkeruuveneellä, Roska-Roopella. Vene lanseerataan Finnboatin järjestämässä Suomen suurimassa veneiden koeajotapahtumassa Lauttasaaressa Veneentekijäntiellä 16.–17.5. klo 12–20. Tapahtuma on maksuton.

Pidä Saaristo Siistinä ry on vuodesta 2011 lähtien kartoittanut järjestelmällisesti Suomen rantojen roskaisuutta rantaroskamonitoroinnilla ja Siisti Biitsi -rantojensiivousohjelmalla. Uudella innovaatiolla yhdistys haluaa havainnollistaa myös vesiin päätyneen roskan laatua ja määrää.
”Kun noin vuosi sitten aloin miettiä, miten yhdistys juhlii 50-vuotista taivaltaan, oli ensimmäinen ajatus, että tietysti työtä tekemällä. Siitä ajatus sitten lähti, että kun Siisti Biitsi -talkoo-ohjelman kautta jo siivoamme rantoja, ja huoltoaluksemme hakevat roskat saarista, niin väliin jää vesi, josta emme roskia ole keränneet. Syntyi idea aluksesta, joka kerää roskia suoraan vedestä”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski

Kaski vei idean roskienkeruuveneestä hallitukselle, joka tilasi veneen suunnitelman Aikari Oy:n Kari Suonsillalta

”Suunnittelun tuloksena roskienkeruuveneen toimittajaksi valikoitui Alpo Pro Boats Oy. Veneessä on Oceanvoltin sähkömoottorijärjestelmä, ja siihen on lisäksi asennettu Aurinkosähkötalo Eurosolar Oy:n aurinkopaneelit, joten se on ympäristöystävällinen. Aluksella pääsee matalaan veteen, se on helppokäyttöinen ja kuljetettavissa trailerilla. Raymarinelta alukseen saatiin plotteri, joka helpottaa aluksen kuljettamista miehistölle vieraammillakin vesistöalueilla”, Suonsilta kertoo. 

Tulevana kesänä roskienkeruuveneellä kerätäänkin roskia useiden kesätapahtumien yhteydessä ympäri Suomen. Roska-Roopen voi bongata toukokuussa muun muassa Pax Navis 2019 -tapahtumassa Turussa ja Naantalin Venemessuilla. Roska-Roopen aikataulu julkaistaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n nettisivuilla myöhemmin keväällä. Veneen kippareina vuorottelee PSS ry:n henkilökuntaa ja vapaaehtoisia.

Roska-Roopea ovat olleet tukemassa Viking Line, Weisell-säätiö, Lähitapiola sekä Turun ja Helsingin kaupungit yhteisen Itämerihaasteensa hengessä.

Lisätiedot:

Aija Kaski
Pääsihteeri

040 528 7145
aija.kaski@pssry.fi