Siirry sisältöön

Yhdistys juhlistaa 50-vuotista taivaltaan ennen kaikkea tarjoamalla vesilläliikkujille uusia mahdollisuuksia toimia entistäkin ympäristöystävällisemmin. Vene 19 Båt -messuilla 8.–17.2.2019. on luvassa muun muassa puheenvuoroja PSS ry:n historiaan, nykypäivään ja uusiin innovaatioihin liittyen, yhdistyksen juhlakirjan julkistamistilaisuus ja seminaareja meriroskasta.

50 vuoden aikana Pidä Saaristo Siistinä ry on kasvanut muutamien saaristolaisten tekemästä vapaaehtoistyöstä valtakunnalliseksi vesistöjen hyvinvoinnin asiantuntijaksi ja toteuttajaksi. Konkreettisen ympäristönhuoltotyön lisäksi yhdistys tekee nykyään ympäristöviestintää ja on mukana kansallisissa ja kansainvälisissä ympäristöprojekteissa. Yhdistyksen ylläpitämiä Roope-palvelupisteitä löytyy jo yli 200 ympäri Suomen, ja yhdistyksen toiminta-alueilla operoi neljä huoltoalusta tuoden tonneittain jätettä ja romua pois saarista.

”Yhdistys on vahvasti läsnä tässä ajassa ja hakee nykyteknologiasta ratkaisuja niihin ongelmiin, joiden parissa yhdistyksessä tehdään töitä eli rehevöitymiseen, roskaantumiseen ja vesistöjen kemikalisoitumiseen. Projektit, joissa yhdistys on mukana, tukevat tätä ratkaisukeskeistä ajattelutapaa. Yksittäisenä uutena ratkaisuna vuonna 2019 mainittakoon Hangon Itäsatamaan sijoitettava köliveneille sopiva veneiden pohjapesuri, joka on ensimmäinen Suomessa. Laite on yksi vaihtoehto veneiden myrkyllisille pohjamaaleille. Kahden vuoden kokeiluperiodin mahdollisti rahoitus Weisell-säätiöltä”, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Uuden pohjapesurin lisäksi yhdistys sijoittaa ennen veneilykauden alkua ison, 10 m³:n kelluvan imutyhjennyslaitteen Tammisaaren saaristoon. Laitteen tankkiin kerralla mahtuva määrä veneilijöiden käymäläjätettä antaisi vesistöihin päästettynä levänkasvatuspotentiaalin jopa 5000 kilolle levää.

”Koska rehevöityminen saattaa vaikuttaa hyvinkin paikallisella tasolla, on tärkeää, että päästöt minimoidaan siellä missä voidaan. Turun Yliopiston ja PSS ry:n teettämän tutkimuksen mukaan jopa 50 prosenttia veneilijöistä tyhjentää käymäläjätteensä edelleen satunnaisesti suoraan mereen. Syy tähän ei lähes koskaan ole piittaamattomuus tai tietämättömyys, vaan useimmiten tyhjennyspaikan puute”, PSS ry:n projektikoordinaattori Atte Lindqvist sanoo.

Tervetuloa PSS ry:n juhlakirjan julkistamistilaisuuteen venemessuille 8.2.

Tietokirjailija Anne Pentin kirjoittama tarinallinen historiikki Pidä Saaristo Siistinä – Tarinoita meren poukamista ja järvien rannoilta vuodesta 1969 valottaa taustoja ja henkilöitä yhdistyksen työn takana mukaansatempaavien tarinoiden myötä.

”Historiikin julkaiseminen on yhdistykseltä merkittävä kulttuuriteko. Yhdistyksen alkuvaiheiden tapahtumat ja toiminnan kehittyminen ovat kiinnostavaa luettavaa paitsi mukana olleille, niin myös tuleville polville, jotka saavat nauttia tehdystä työstä ja hyvinvoivasta vesiluonnosta. Haluan osoittaa suuren kiitoksen Pidä Saaristo Siistinä -yhdistykselle saamastani mielenkiintoisesta ja innostavasta kirjoitustehtävästä!” Anne Pentti kertoo.

Anne Pentti on tavattavissa Helsingin Messukeskuksessa PSS ry:n osastolla 4e50 klo 14–16, jolloin juhlakirja julkistetaan.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n ohjelma Vene 19 Båt -messuilla

Helsingin Messukeskuksessa Pidä Saaristo Siistinä ry:n osastolla 4e50 voit keskustella ajankohtaisista vesistöjen ympäristöasioista ja saada vinkkejä ja vaikuttaa, liittyä yhdistyksen jäseneksi, tukea lahjoittamalla tai ostamalla Roope-tuotteita.

Perjantai 8.2.

klo 14–16         Juhlavuoden avaus ja PSS ry:n juhlakirjan julkistamistilaisuus / PSS ry:n osasto 4e50
klo 16–16.30   Pidä Saaristo Siistinä ry – 50 vuotta puhtaampien vesistöjen puolesta / Purjehdussatama

Lauantai 9.2.

klo 14–15         Kaikki mitä olet halunnut tietää meriroskasta -seminaari / Messukeskuksen tila 204

Sunnuntai 10.2.

klo 14–15         Tule keskustelemaan kala-apajista ja vastuullisesta kalastuksesta harrastuskalastaja Osku Valtosen kanssa / PSS ry:n osasto 4e50

Perjantai 15.2.

klo 16–16.30   Pidä Saaristo Siistinä ry – 50 vuotta puhtaampien vesistöjen puolesta / Purjehdussatama

Lauantai 16.2.

klo 14–15         Kaikki mitä olet halunnut tietää meriroskasta -seminaari / Messukeskuksen tila 204
klo 13–14         Tule keskustelemaan kala-apajista ja vastuullisesta kalastuksesta harrastuskalastaja Osku Valtosen kanssa / PSS ry:n osasto 4e50

Näyttely koko messujen ajan

8.–17.2.             Pidä Saaristo Siistinä ry – 50 vuotta meriroskaa vastaan -näyttely Messukeskuksen aulassa Lasigalleriassa