Siirry sisältöön

Muovikassien tuotanto, kuljetus ja kierrätys aiheuttavat vakavia ympäristöhaittoja. Moni yritys on onnistunut vähentämään muovikassien kulutusta One Bag Habit -hankkeen avulla. Yksi yrityksistä on muotiliike KappAhl, joka lisäksi lahjoittaa muovipussin veloituksesta saadut voitot ympäristötyöhön.

One Bag Habit on 1. kesäkuuta 2017 aloitettu hanke, jonka perustivat KappAhl, Lindex ja H&M. Sittemmin hankkeeseen on liittynyt yhteensä parisenkymmentä vaate- ja jalkinealan yritystä. Hankkeen tavoitteena on vähentää kaikenlaisten kassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta niiden negatiivisista ympäristövaikutuksista. Syy tälle on se, että muovikassien kulutus on maailmassa hurjan suurta, ja kassien tuotanto, kuljetus ja kierrätys vaativat paljon energiaa riippumatta siitä, onko ne valmistettu uudesta tai kierrätetystä materiaalista. Pelkästään Ruotsissa käytetään noin 200 muovikassia per henkilö joka vuosi, ja kutakin yksittäistä pussia käytetään vain noin puoli tuntia.

Hanke on saanut 70 prosenttia KappAhlin asiakkaista luopumaan muovikassista hankkeen ensimmäisen 15 kuukauden aikana. KappAhl lahjoittaa kassien myynnistä syntyneet yli 200 000 euron myyntivoitot ympäristötyöhön niissä maissa, joissa muotiyrityksellä on liike. Suomessa yhteistyökumppaniksi valikoitui Pidä Saaristo Siistinä ry.

–          One Bag Habit -kampanja ja yhteistyö siinä KappAhlin kanssa tukee roskaamisen vastaista työtämme erinomaisesti, ja olemme kiitollisia että KappAhl valitsi meidät kumppanikseen. Teemme Pidä Saaristo Siistinä ry:ssä jatkuvasti töitä vesistöjemme roskaantumiseen liittyvien asioiden kanssa. Muovipussit ja hajonneista pusseista peräisin olevat muovinpalaset muodostavat valtaosan Suomen rannoilta ja vesistöistä löytyvästä roskasta. Meidän on jatkuvasti syytä kyseenalaistaa totuttuja toimintatapojamme ja miettiä samalla myös jokaisen muovipussin tarpeellisuutta. Tietoisuuden lisääminen siitä, miten valtavasti roskaa päätyy luontoon ja miten se siellä vaikuttaa sekä etenkin siitä, mitä meistä jokainen voi tehdä asian hyväksi, on todella tärkeää, sanoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski.