Siirry sisältöön

On siis aika tarkkailla oman veneen pohjaa ja tarvittaessa aloittaa veneen pohjan puhdistaminen mekaanisin menetelmin.

Moni veneilijä maalaa joka kevät veneensä pohjan eliönestomaaleilla eli kansan- omaisemmin myrkkymaaleilla. Myrkkymaalit pitävät pohjakasvuston poissa, mutta samalla vahingoittavat Itämeren herkkää eliöstöä sekä pilaavat maaperää. Onneksi maaleille on olemassa toimivia vaihtoehtoja, jotka säästävät luontoa eivätkä ole terveydelle haitallisia.

Merirokon toukat on helppo irrottaa veneen pohjasta juuri niiden kiinnittymisen jälkeen heinä-elokuun vaihteessa. Kun pohjaa tunnustelee säännöllisesti käsin, huomaa merirokon toukan kiinnittymisen helposti. Merirokon toukan tunnistaa pohjassa pienenä epätasaisuutena.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on myös tarkoitusta varten suunniteltu Rocco-tekstiviestipalvelu Saaristomerellä veneileville jäsenilleen. Palvelun käyttäjät saavat puhelimeensa tekstiviestillä tiedon merirokon toukan kiinnittymisajankohdasta. Kauden 2018 viesti on jo lähetetty, mutta palveluun voi ilmoittautua ensi vuotta varten.

Myrkyttömiä menetelmiä ovat muun muassa:

• veneen pesu käsin, painepesurilla tai venepesurissa

• varrellisten lastojen ja raappojen käyttö

• pohjaa suojaavien ja pohjaa harjaavien mattojen käyttö (esim. Seaboost)

• veneen nosto. Venettä voi säilyttää maalla trailerin päällä tai sitä varten erikseen  suunnitellulla pienvenetelakalla silloin, kun vene ei ole käytössä.

• Markkinoilla on olemassa myös ultraäänilaitteistoja, jotka pitävät pohjan puhtaana lähettämänsä äänen ja sen aiheuttaman resonoinnin avulla.

Paikalliselta telakkayrittäjältä voi kysyä apua ja neuvoa pesun suorittamiseen, mikäli pesu ei omin voimin onnistu. Veneenpohjapesuri on käytössä Turun, Raision ja pääkaupunkiseudun alueella. Katso tarkemmat tiedot www.venepesu.fi

Huomaathan, että että Perämerellä ja Järvi-Suomessa ei maaleja tarvita lainkaan.

Lue lisää verkkosivujemme Ympäristötietoa-osiosta.