Siirry sisältöön

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) järjestämän jätekeräyksen aikana Paraisten, Kemiönsaaren ja Rymättylän saaristosta haettiin pois kymmeniä tonneja romua ja jätettä.

2.–5. heinäkuuta Paraisten, Kemiönsaaren ja Rymättylän saaristossa kiertäneen huoltoalus M/S Roopen kyytiin nosteltiin metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä remontointijätettä 15 kohteesta. Jätettä kerättiin tänä vuonna puolet enemmän kuin viime vuonna, peräti 50 707 kiloa. Kerätty jätemäärä on suurin viiteen vuoteen.

– Keräykseen tuotiin paljon kaikenlaista jätettä, mutta varsinkin metalliromun määrä yllätti meidät. Ensimmäisen kahden keräyspäivän aikana metallia tuli tuplasti odotettua enemmän, joten jouduimme tekemään ylimääräisen tyhjennyksen, kertoo LSJH:n palveluesimies Jaana Saario-Lomppi.

Ensimmäisen kahden keräyspäivän aikana metallia tuli tuplasti odotettua enemmän. Metalliromua kerätiin saaristosta huimat 37 880 kiloa. Määrä on lähes 75 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

– Suuri osa metallista oli selkeästi peräisin menneiltä vuosikymmeniltä, jotka oli nyt siivottu pihoilta. Vanhoja maatalouskoneita ja niiden osia tuotiin keräykseen paljon. Saariston metalliromulle ei näy loppua, ja eräs asiakas totesikin, että metsistä löytyy lisää niin paljon kuin vain jaksaa kantaa, Saario-Lomppi jatkaa.

Sähkölaitteita tuotiin keräykseen aikaisempaa enemmän

Metalliromun lisäksi keräykseen tuotiin paljon rikkinäisiä sähkölaitteita. Jääkaappeja, pesukoneita ja muita sähkölaitteita kertyi alukselle 6 615 kilon verran. Myös sähkölaitteissa oli selkeää nousua edelliseen vuoteen verrattuna, yli 2 000 kiloa.

Vaarallisia jätteitä keräykseen tuotiin aikaisempia vuosia maltillisemmin. Pysähdyspaikoille tuotiin yhteensä 1 388 kiloa vaarallisia jätteitä. Vaaralliset jätteet koostuivat muun muassa 840 kilosta maaleja, 260 kilosta jäteöljyä ja 100 kilosta liuottimia. Akkuja kyytiin nostettiin 1 184 kilon edestä ja rakennus- sekä remonttijätettä kerättiin yhteensä 700 kiloa.

Seuraavan vuoden keräyspaikat suunnitteilla

Keräyksen aikana aluksen pysähdyspaikoilla kävi yhteensä 163 asiakasta. Keräys on saaristossa joka vuosi odotettu tapahtuma ja se sai tänäkin vuonna paljon kiitosta asukkailta. Keräys pyritään järjestämään vuosittain eri saarilla, jotta jätettä saadaan kerättyä mahdollisimman laajalta alueelta.

– Aktiiviset saariston asukkaat ovat keräyksen onnistumisen ehdoton edellytys. Asukkaat toivat keräykseen jätteitä omilla veneillään myös lähisaarilta. Näin saatiin yhdellä pysähdyksellä siivottua jätettä useammasta kohteesta, Saario-Lomppi toteaa.

Ensi vuoden keräyksen suunnittelu alkaa syyskuussa ja tätä varten asukkailla ja mökkiläisillä on mahdollisuus esittää toiveita saariston keräyskohteista. Saarikeräystoiveet voi kertoa LSJH:n asiakaspalvelulle puh. 0200 47470 (pvm/mpm) ma­–pe klo 9–15 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Tiedote, Lounais-Suomen Jätehuolto

P7020060
P7020070