Siirry sisältöön

Pidä Saaristo Siistinä ry käynnistää Roskakalaliven maanantaina 9.7. Facebook-sivullaan noin klo 12. Roskakalojen surullista elämää voi seurata myös paikan päällä Turun Hansakorttelissa Thalia-torin ylätasanteella, missä livelähetys kuvataan.

Jos Roskakalalive kestäisi koko roskakalan elinkaaren ajan, kesto voisi olla jopa 1000 vuotta. Roskakaloilla tässä yhteydessä tarkoitamme tyypillisiä meriroskia, kuten muovikasseja ja -pulloja, joiden hajoaminen vedessä kestää 100–1000 vuotta.

PSS ry haluaa livetempauksellaan nostaa esiin vesistöjemme hälyttävän tilan: jos jatkamme roskaamista, on vesistöissämme vuoteen 2050 mennessä enemmän roskaa kuin kaloja. 

– Kaupunkiympäristö on mittava meriroskan lähde. Harva tietää, että suurin osa Itämeren roskista kulkeutuu vesistöihin joko suoraan ihmisen välityksellä tai esimerkiksi hulevesiä pitkin. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit sadevesikaivoihin tietämättä, että hulevedet johdetaan lähes kaikkialla suoraan puhdistamatta lähimpään vesistöön, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk.

Roskakalalivessä nähdään myös maailman yleisin meriroska – tupakantumppi

Tupakantumppi on kaikilla maailman merillä ja rannoilla yleisin roskatyyppi – niin myös Itämerellä ja Suomessa. Suomen rannoilta löytyy noin 300 tumppia jokaista sataa metriä kohden. 

– Myös tupakantumppi sisältää muovia. Filtteri on selluloosa-asetaattia, jonka hajoaminen mikromuoveiksi voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Tupakka sisältää yli 400 kemikaalia, joista n. 100–200 on ihmisille haitallisia. Lisäksi monet eläimet erehtyvät syömään tumppeja, jolloin kemikaalit imeytyvät niihin tai ne voivat tukehtua, kertoo von Zweygbergk.

PSS ry kehottaa keräämään tumpit esimerkiksi taskutuhkikseen, joka voi olla mikä tahansa pieni, kannellinen astia, kuten peltirasia. Yhdistys jakaa myös omia taskutuhkiksiaan esimerkiksi Ruisrockissa.

Jokainen voi vaikuttaa roskaantumiseen

Etenkin näin kesätapahtumakauden ollessa kuumimmillaan PSS ry haluaa myös muistuttaa, että on jokaisen omalla vastuulla viedä roskat niille osoitettuun jätepisteeseen myös tapahtumien yhteydessä.

– Esimerkiksi Ruisrockissa jätepisteitä on paljon, ne on merkitty hyvin ja eri jätejakeet on huomioitu kattavasti. Yhdistyksemme on myös mukana keräämässä pulloja ja roskia alueella sekä Turun AMK:n RuisH20ck-pisteellä kertomassa merten roskaantumisesta, von Zweygbergk jatkaa.

Lisätiedot:

Tiedottaja
Ida Sandberg
040 457 1182
ida.sandberg@pssry.fi