Siirry sisältöön

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) perinteinen saariston romunkeräys järjestetään tänä vuonna 2.–5. heinäkuuta. Huoltoalus M/S Roope hakee Paraisten, Kemiönsaaren ja Naantalin saarikohteista kyytiinsä kanta- ja vapaa-ajanasukkaiden siivoamaa romua ja jätettä.

Paraisten, Kemiönsaaren ja Naantalin saaristossa heinäkuun ensimmäisellä viikolla kiertävään huoltoalukseen otetaan maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita, metalliromua ja romuajoneuvoja.

Saariston noutokohteista kerätään myös siivous- ja rakennusjätteitä, jotka vastaanotetaan huoltoalukseen LSJH:lta ennakkoon ostettuihin suursäkkeihin pakattuina. Suursäkin voi ostaa myös M/S Roopelta keräyksen aikana. Säkkiin voi pakata esimerkiksi puujätettä, huonekaluja, muovia, styroksia, kipsilevyjä, tiiliä, kaakelia ynnä muuta remonttijätettä.

– Viime vuonna romua kerättiin saaristosta tempauksen aikana lähes 35 tonnia, ja aluksen pysähdyspaikoilla kävi yhteensä noin 240 asiakasta. Saarilta haetaan pääasiassa metalliromua. Metallin määrä on kuitenkin laskenut vuosien saatossa. Uskon määrän vähentyneen osaksi jätekeräyksen ja siihen aktiivisesti osallistuvien saaristolaisten ansiosta, pohtii palvelusuunnittelija Marko Kokkonen LSJH:sta.

Saariston romunkeräyksellä on pitkät perinteet. LSJH:n toimialueen saaristoa on siivottu jätehuollon ja yhteistyökumppaneiden toimesta jo yli 20 vuoden ajan. Asukkaat ja mökkiläiset voivat joka vuosi toivoa pysähdyspaikkoja seuraavan vuoden saaristokeräykselle, joka räätälöidään pitkälti saaristolaisten toiveiden mukaiseksi.

Laivaan vastaanotetaan maksutta:

• kodin vaaralliset jätteet

• kaikki sähköllä ja paristoilla toimineet laitteet

• metalliromua, myös käytöstä poistetut ajoneuvot

Yllä olevia jätteitä ei tarvitse pakata suursäkkiin. Autot ja muut ajoneuvot otetaan vastaan vain ennakkoilmoituksesta ja ilman nesteitä. Romuajoneuvoista on ilmoitettava viimeistään torstaina 28.6.2018 LSJH:n asiakaspalveluun, puh. 0200 47470 tai asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Vaaralliset jätteet on tuotava jätteenkeräyspaikoille alkuperäispakkauksissa tai ehjissä suljetuissa astioissa, jotka pitää merkitä huolellisesti. Turvallisuussyistä laivaan ei voida ottaa vastaan kaasupulloja tai asbestia sisältävää jätettä.

Laivaan vastaanotetaan LSJH:n suursäkkiin pakattuna:

• Siivous- ja rakennusjätteet sekä muut suurikokoiset jätteet

Siivous- ja rakennusjätteet pakataan valmiiksi LSJH:n suursäkkeihin, joita myydään Topinojan, Rauhalan, Isosuon ja Korvenmäen jätekeskuksissa sekä Korppoon, Perniön, Paimion ja Kemiönsaaren lajitteluasemilla keräyksen alkamiseen asti. Säkin voi ostaa myös M/S Roopelta keräyksen aikana ja täyttää itse noutokohteessa. Kuution kokoisen suursäkin hinta on 89 euroa. Hinta sisältää käsittely- ja kuljetusmaksun.

Täytetty suursäkki ja muut jätteet tuodaan huoltoaluksen pysähdyspaikoille. Pysähdyspaikasta jätteet noudetaan ilman erillistä maksua. Jätteen tuojan on itse oltava paikalla eli jätettä ei saa jättää aluksen pysähdyspaikoille vartioimatta. LSJH huolehtii jätteet edelleen Turkuun lajiteltavaksi ja käsiteltäväksi.

Keräyksen aikataulu

Sää saattaa vaikuttaa keräyksen aikatauluun. Huonon sään sattuessa keräyslaiva voi saapua saarelle hieman myöhässä.

Maanantai 2.7.

klo 11.00-12.30 Kaita, Merimasku
klo 15.00-15.30 Ampuminmaa, Rymättylä
klo 16.30-17.00 Vähä-Maisaari, Rymättylä
klo 18.00-18.30 Järvsor, yhteysaluslaituri, Korppoo

Tiistai 3.7.

klo 9.00-10.00 Åvensor, yhteysaluslaituri, Korppoo
klo 12.15-13.00 Bergham, yhteysaluslaituri, Houtskari
klo 15.00-15.30 Österskär, yhteysaluslaituri, Korppoo
klo 18.00-18.30 Killingholm, Korppoo

Keskiviikko 4.7.

klo 11.30-12.30 Hummelholm, yhteysaluslaituri, Nauvo
klo 14.30-15.00 Peno, yhteysaluslaituri, Nauvo
klo 16.00-16.30 Dirholmen, Parainen

Torstai 5.7.

klo 11.00-12.00 Djupö, Dragsfjärd
klo 14.00-15.00 Tunnhamn, yhteysaluslaituri, Hiittinen

Lue lisää: www.lsjh.fi/jatekerays-saaristossa. Lisätietoja myös LSJH:n asiakaspalvelusta 0200 47470 ma–pe 9–15 (pvm/mpm).

Lisätiedot:

Marko Kokkonen
palvelusuunnittelija
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH)
puh. 020 728 2180
marko.kokkonen@lsjh.fi

Pidä Saaristo Siistinä ry
puh. 02 274 5500
roope@pssry.fi