Siirry sisältöön

Biojätteiden keräysmahdollisuuksia parannetaan Saaristomerellä

Veneilijöiden biojätteitä aletaan kerätä kompostoreihin Seilissä ja Jurmossa tästä viikosta alkaen. Lisäksi ravintoloiden biojätteiden kompostointia parannetaan Seilissä ja Örössä. Biojätteiden lajittelu on tärkeää, jotta ravinteet saadaan hyötykäyttöön joko mullaksi tai maanparannusaineeksi.

Biojätekeräyksen aloittaminen kyseissä saaristokohteissa on osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Turun yliopiston SaaRa-yhteishanketta (Ravinnekiertoa Saariston Matkailukohteissa). Saaristomeren kasvavat matkailijamäärät lisäävät ennestään alueen ruokahävikkiä, jolla on sekä suoria että välillisiä rehevöitymisvaikutuksia. Ongelma on olennainen myös huviveneissä, joissa valmius jätteiden lajitteluun on usein puutteellista. SaaRa-hankkeessa pyritään vähentämään ruokahävikin syntyä ja edistämään biojätteen lajittelua saaristossa, ja se on osa hallituksen ravinteiden kierrätyksen kärkiohjelmaa.

– Biojätteen erilliskeräys venesatamissa on vielä puutteellista, minkä vuoksi ravinteita ei saada hyödynnettyä takaisin kiertoon. Biojäte sisältää myös runsaasti vettä, joka tekee siitä painavaa. Erillislajittelu siis paitsi pienentää sekajätteen määrää, myös parantaa sen laatua ja keventää käsittelykustannuksia, kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk.

Veneilijät kiinnostuneita biojätteiden lajittelusta 

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Vene 18 Båt -messuilla julkaistussa kyselyssä selvisi, että kysyntä biojätteiden lajittelun kehittämiselle saaristossa on suurta. Jopa puolet vastanneista lajittelee jo nyt biojätteet erikseen veneessä. Lähes 80 prosenttia vastanneista koki, että myös omilla ruokailuvalinnoillaan voi vaikuttaa Suomen vesistöjen tilaan, mikä pitääkin paikkansa.

– Ruuantuotanto aiheuttaa noin 30 prosenttia vesistöjä rehevöittävistä päästöistä. Veneillessä moni käytännön syy kuitenkin jo ohjaa suunnittelemaan ruokailuja etukäteen. Myös kotona pitäisi huolehtia, että ruokahävikkiä ei synny. Suomessa heitetään vuosittain roskiin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa eli noin 24 kiloa jokaista suomalaista kohti, von Zweygbergk kertoo.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anna von Zweygbergk 
Projektipäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
040 458 9156
anna.zweygbergk@pssry.fi

SaaRa-hankkeen nettisivut: http://annospuhtaampaa.fi/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)