Siirry sisältöön

Tiedote 9.2.2018
Pidä Saaristo Siistinä ry

Pidä Saaristo Siistinä ry käynnistää Saimaalle suunnatun Kalusto kuntoon -varainkeruukampanjan Helsingin Vene 18 Båt -messuilla 9.2. Kampanjan tavoitteena on saada tiloiltaan ja toimintavarmuudeltaan juuri retkisatamien huoltotyöhön ja järviluonnon puhtaanapitoon soveltuva uusi alus.

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) on tehnyt töitä puhtaiden vesistöjen puolesta vuodesta 1969. Huoltoalukset ovat saarissa tehtävässä työssä avainasemassa, ja ne ovat olleet kovassa käytössä jo 30–40 vuotta. PSS ry käynnisti Kalusto kuntoon -kampanjan vuonna 2015 yhdistyksen neljän huoltoaluksen uusimiseksi. Kesäkuussa 2017 Saaristomeren toiminta-alue sai kampanjoinnin tuella uuden ja tehokkaamman aluksen, M/S Roopen. Nyt kampanjointi siirtyy Saimaalle, joka on yhdistyksen toiminta-alueista maantieteellisesti laajin.

– Uuden aluksen hankintahinta on noin 1,2 miljoonaa, ja se on yhdistykselle suuri ponnistus. Yhdistyksellä ei ole mahdollisuutta uusia huoltokalustoaan perusrahoituksestaan, joten jäsenten, vesilläliikkujien ja tukijoiden apua tarvitaan. Aluksen kyljestä löytyy tilaa myös uusien, yhteistyöstä kiinnostuneiden tahojen logoille, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Retkisatamat eivät huolla itse itseään

Saimaalla PSS ry ylläpitää virkistysalueyhdistyksen, säätiöiden, kaupunkien ja kuntien omistamia retkisatamia. Niitä on alueella yli 70 ja ne ovat avoimia kaikille virkistyskäyttöön. Avovesikauden ajan PSS ry:n huoltoalus M/S Roope-Saimaa miehistöineen tekee saarissa pitkää päivää. Aluksella päästään esimerkiksi kunnostamaan jäiden rikkomia laitureita, huoltamaan saunoja, tuomaan tulisijoille puita sekä tyhjentämään jätepisteitä ja kuivakäymälöitä.

– Jotta Saimaan ainutlaatuinen retkisatamaverkosto ja puhdas järviluonto palvelisivat veneilijöitä ja retkeilijöitä kestävästi tulevaisuudessakin, tulee niistä pitää huolta ja huoltokaluston olla kunnossa. Uuden aluksen toivotaan aloittavansa työt viimeistään kesällä 2020, tiivistää PSS ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Uuden aluksen hankintaan voi jokainen osallistua tekemällä lahjoituksen kalustokuntoon.fi-sivustolla tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16588. Viestiin tulee kirjoittaa lahjoitettava summa muodossa ”SUMMA E ALUS”, esimerkiksi ”10E ALUS”. Viestin hinta on sama kuin valitsemasi summa. Kampanjaa voi tukea myös Vene 18 Båt -messuilla Helsingin messukeskuksessa 9.-18.2., jossa PSS ry:n osastolta 4d49 voi ostaa Kalusto kuntoon -tukituotteita. 

www.kalustokuntoon.fi
www.pidasaaristosiistina.fi

Lisätietoa: 
Aija Kaski 
pääsihteeri, Pidä Saaristo Siistinä ry
p. 040 528 7145, aija.kaski@pssry.fi

Eeva Taimisto
aluepäällikkö, Pidä Saaristo Siistinä ry
p. 0400 555 098, eeva.taimisto@pssry.fi