Siirry sisältöön

Tiedote
6.2.2018
Pidä Saaristo Siistinä ry

Pienveneiden imutyhjennyspalveluita kehitetään koko keskisen Itämeren alueella kartoittamalla palveluiden nykytilanne sekä investoimalla uusiin ratkaisuihin ja nykyisten laitteiden korjauksiin.

Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana uudessa BATSECO-BOAT-projektissa, joka parantaa veneiden käymäläjätteen vastaanottoverkostoa koko keskisen Itämeren alueella Viron rannikolta Suomen, Ruotsin ja Ahvenanmaan saaristoon suosituimmilla veneilyreiteillä. Tavoitteena on löytää käyttäjäystävällisimmät sekä kustannustehokkaimmat ratkaisut käymäläjätteen keräämiseen.

–  Vaikka käymäläjätteen päästäminen vesistöihin kiellettiin Suomessa jo vuonna 2005, Turun yliopiston ja PSS ry:n vuonna 2016 toteuttaman tutkimuksen mukaan melkein 50 prosenttia veneilijöistä kuitenkin tyhjensi käymäläjätteensä vähintään satunnaisesti suoraan mereen. Syyksi mainittiin useimmiten tyhjennyspaikkojen puutteellinen määrä tai laitteiden huono käytettävyys, ja näihin haasteisiin uusi projekti pyrkii osaltaan vastaamaan, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n projektipäällikkö Anna von Zweygbergk.

Septipalveluiden lisääminen ehkäisee rehevöitymistä sekä parantaa palvelutasoa saaristossa ja tuo näin myös myönteisiä vaikutuksia saaristomatkailuun.

Kartoitetaan kehitystarpeet sekä investoidaan uusiin asemiin

Ensimmäisen vuoden aikana BATSECO-BOAT tuottaa laajan kartoituksen keskisen Itämeren septipalveluiden nykytilanteesta. Osana kartoitusta määritellään myös suosituimmat veneilyreitit ja paikat, joihin imutyhjennysasemat tulisi sijoittaa.

Tulosten pohjalta projektissa investoidaan kymmeneen uuteen imutyhjennyslaitteeseen, joista kaksi sijoitetaan Ruotsin Norrtäljeen, kaksi Ahvenanmaalle, kaksi Saaristomerelle sekä neljä Viron rannikkoalueelle.

– Rahoituksen varmistuminen septipalveluiden kehittämiseen on merkittävä uutinen PSS ry:lle. Sen lisäksi, että saamme Saaristomeren alueelle kaksi uutta septilaitetta, suoritetaan yhdistyksen nykyisille imutyhjennysasemille projektin puitteissa peruskorjaustoimenpiteitä ja niiden käytettävyyttä pyritään parantamaan, sanoo Anna von Zweygbergk.

Lisätiedot:

Anna von Zweygbergk
projektipäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
p. 040 458 9156
anna.zweygbergk@pssry.fi

Kolmevuotista BATSECO-BOAT-projektia johtaa Turun yliopiston Brahea-keskus ja kumppanit ovat Suomessa Pidä Saaristo Siistinä ry, Ruotsissa Ecoloop AB, Campus Roslagen sekä Norrtäljen kunta, Ahvenanmaalla Brändön kunta ja Virossa Hoia Eestimerd (Keep the Estonian Sea Tidy) sekä Viimsin kunta.

Hankkeen rahoittaa EU:n aluekehitysrahaston alla oleva Central Baltic Interreg -rahoitusohjelma, ja sen kokonaisbudjetti on 1,5 miljoonaa euroa.

CB logo RGB smaller


EU flag Finnish horizontal RGB