Siirry sisältöön

Lehdistötiedote
Pidä Saaristo Siistinä ry
29.1.2018

Pidä Saaristo Siistinä ry kerää varoja uuteen Tammisaaren saaristoon sijoitettavaan kelluvaan imutyhjennysasemaan Nutribute-joukkorahoitusalustalla. Alueella on vähän käymäläjätteiden imutyhjennysasemia, joten tarve suhteessa veneilijöiden määrään on huomattavan suuri.

Tammisaaren kansallispuisto kuuluu Suomen herkimpiin luonnonalueisiin ja sitä uhkaavat Itämerelle tyypilliset ongelmat, kuten rehevöityminen. Toimiva jätehuolto on paras ratkaisu rehevöitymisen vähentämiseen, mutta veneiden osalta käymäläjätteen tyhjentämispaikkoja on alueella todella vähän.

Pidä Saaristo Siistinä ry on saanut runsaasti yhteydenottoja Tammisaaren alueen huonoista veneiden septitankin tyhjennysmahdollisuuksista. Alueelle tarvitaan ehdottomasti kaikille avoin imutyhjennyslaite, sillä Tammisaaren saariston läpi kulkee Suomen liikennöidyin vapaa-ajanveneilijöiden väylä, PSS ry:n projektikoordinaattori Atte Lindqvist painottaa. 

Imutyhjennysasemalla merkittävä vaikutus paikallisesti

Uudelle kelluvalle imutyhjennysasemalle etsitään rahoitusta vuonna 2017 laseeratun Nutribute-joukkorahoitusalustan kautta. Nutribute-verkkoalustalla kaikki Itämeri-toimijat voivat esitellä ravinnepäästöjä mitattavasti vähentäviä toimenpiteitään. Alustan kautta kansalaiset ja erilaiset organisaatiot voivat tukea valitsemiaan keinoja. 

Uuden imutyhjennysaseman kooksi tulisi 10 m3. Se pystyy varastoimaan lietemäärän, joka sisältää 5 kiloa fosforia ja 25 kiloa typpeä. Tämä määrä typpeä ja fosforia antaa levänkasvatuspotentiaalin yhteensä 5000 kg:lle levää.

– Koska rehevöityminen saattaa vaikuttaa hyvinkin paikallisella tasolla, on tärkeää, että päästöt minimoidaan siellä missä voidaan. Turun Yliopiston ja PSS ry:n teettämän tutkimuksen mukaan jopa 50 prosenttia veneilijöistä tyhjentää käymäläjätteensä edelleen satunnaisesti suoraan mereen. Syy tähän ei lähes koskaan ole piittaamattomuus tai tietämättömyys, vaan useimmiten tyhjennyspaikan puute, Atte Lindqvist sanoo.

Yhdistyksen tavoitteena on kerätä 43 000 euroa, jolla rahoitetaan kelluva imutyhjennysasema sekä sen kuljetus- ja asennuskulut. Mikäli tavoitetta ei saavuteta, käytetään kerätyt varat septityhjennyspalvelujen kehittämiseen muulla tavoin, mahdollisesti asentamalla alueelle kelluvaa asemaa edullisempi kiinteä asema.

www.nutribute.org

Lisätiedot:

Atte Lindqvist
projektikoordinaattori
Pidä Saaristo Siistinä ry
p. 040 458 9495
atte.lindqvist@pssry.fi