Siirry sisältöön

Paistinrasvan ja kahvinporojen keräyskokeilu Saaristomerellä

VG-EcoFuel Oy ja Pidä Saaristo Siistinä ry aloittavat keräyskokeilun käytetylle kasviöljylle ja kahvinporoille. Pilottikohde on Bodön Roope-sataman yhteydessä toimiva BistroCafé Bodö. Kahvila-ravintola kerää käyttämänsä kasviöljyn ja kahvinporot niitä varten varattuihin keräysastioihin.

Satamissa toimivat yritykset ja yksityishenkilöt voivat tuoda käytetyt kahvinporonsa M/S Roopen keräysastiaan.

Kasviöljykeräys on kokeiluvaiheessa rajattu vain ravintolan toiminnasta syntyvälle käytetylle kasviöljylle.  Saaristomeren satamissa toimivat yritykset ja myös yksityishenkilöt voivat tuoda käytetyt kahvinporonsa Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalukselle M/S Roopelle, jonka kannella on tätä varten oma keräysastiansa.

– Jos kasviöljykeräys osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan laajentaa myös muille saarille, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

VG-EcoFuel Oy(siirryt toiseen palveluun) valmistaa käytetyistä kasviöljyistä mm. biopolttoainetta suomalaisille rahtialuksille korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Raaka-aineet ovat sataprosenttisesti kierrätettyjä tai jätepohjaisia, ja siksi niistä tuotettujen biopolttoaineiden kasvihuonekaasupäästövaikutus on jopa 97,7 % pienempi fossiilisiin öljyihin ja polttoaineisiin verrattuna. Tuotantolaitos sijaitsee Uudessakaupungissa, Lounais-Suomessa. Tuotannolla on ISCC-sertifikaatti (International Sustainability and Carbon Certification), joka täyttää EU-direktiivin ja kansallisen lainsäädännön vaatimukset.

Käytetyistä kahvinporoista valmistetaan kotipuutarhan ravinteikasta kahvi- ja kesäkukkamultaa. Yhteen 40 litran pussiin voidaan hyödyntää noin 560 kahvikupillisesta syntyneet porot. Samalla mullasta saadaan vähennettyä kasvuturpeen määrää noin 30 %. Hitaasti kypsynyt kahviporokomposti luo multaan luonnollisen mikrobiston, joka edistää kasvien kasvua.

Kasviöljynsä ja kahvinporonsa kierrättävät yritykset saavat käyttää Ilmastotalkoissa mukana -kierrätysmerkkiä omassa viestinnässään. Biojätekustannukset vähenevät jätteen muuttamisella kiertotalouden tuotteiksi, mikä tuo kierrättäville ravintoloille ja kahviloille myös taloudellista etua.

Lisätietoja:

Katriina Murto
aluepäällikkö
Pidä Saaristo Siistinä ry
katriina.murto@pssry.fi
050 598 5181

Anniina Urponen
palvelupäällikkö
VG-Port Oy
anniina.urponen@vg-port.fi
040 588 6659